понеділок, 30 березня 2015 11:11

Весняне загострення чи шоу у боротьбі з корупцією

Весняне загострення чи шоу у боротьбі з корупцією

Низка гучних відставок і арештів чиновників поки що більше нагадує змагання в політичній саморекламі.

Наприкінці березня кількість звинувачень у корупції, які високопоставлені держдіячі висували один одному, досягла свого історичного максимуму - принаймні, в постмайданну епоху. Безперечною вершиною цього валу став уже легендарний "арешт у прямому ефірі" голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського і його зама Василя Стоєцького - на яких наділи наручники прямо в ході засідання Кабміну під прицілами десятків відеокамер. Цей же арешт став і найбільш симптоматичним для розуміння природи оголошеного хрестового походу проти корупціонерів.

Нагадаємо, 25 березня, в день арешту, нардеп Антон Геращенко роз'яснив, що "надзвичайників" взяли за банальні "відкати": "Якщо коротко - паливо для роботи рятувальників ДержНС, у тому числі в зоні АТО, закуповувалися за завищеними цінами у приватних компаній "Югойл" і "Альянс". 15-20% від завищення сум за придбання палива за завищеними цінами у вигляді "відкатів" перераховувалися на рахунки Бочковського і Стоєцького на Кіпрі і на острові Джерсі", - написав Геращенко на своїй сторінці у Fb.

Примітно, що того ж дня у затриманих в робочих кабінетах відшукали банківські картки та документи, що підтверджують їх зв'язки з офшорними компаніям. Очевидно, обвинувачені заздалегідь вирішили полегшити життя слідчих і принесли весь компромат на самих себе прямо на роботу.

Однак весь блиск блискавичної операції потух, коли 27 березня суддя, яка веде справу Бочковського, заявила, що екс-чиновника мають намір відпустити з-під варти, оскільки "доказів провини Бочковського в інкримінованому йому злочині немає. І для того, щоб обирати йому запобіжний захід, необхідно ще додатково вивчати документи". Правда, наступного дня все ж було прийнято рішення залишити Бочковського під вартою з можливістю виходу під заставу. Але до цього часу п'янкий аромат боротьби з корупцією змінився звичними запахами підкилимної боротьби. Якщо після півроку оперативної роботи щодо злодійкуватих "надзвичайників", про який відзвітували правоохоронці, у суду не виявилося переконливих доказів вини, значить, міняти щось потрібно в консерваторії.

"На мій погляд - це піар-акція, яка, безумовно, повинна продемонструвати початок публічної боротьби проти корупції. Чому на засіданні Кабінету міністрів? Тому що потрібна телевізійна картинка. Тому що люди хочуть арештів як прояви боротьби з корупцією. Знаєте, суха статистика нічого не скаже. Стрічка новин теж не всіх задовольнить. А ось картинка арешту... В даному випадку, я думаю, що щодо кого знайшли, за що заарештувати, того й заарештували. А зробили це на засіданні Кабміну - щоб ефект був більш резонансним, більш гучним. Я думаю, що тут є ще такий чисто іміджевий момент, бо треба рятувати рейтинги "Народного фронту"", - заявив з цього приводу політолог Володимир Фесенко.

Не менш парадоксальними виглядали спроби боротися з корупцією в інших відомствах. Баталія навколо відставки керівництва Південно-Західної залізниці, яке звинувачували у тотальній корумпованості, закінчилася тим, що деяким "відставникам" запропонували піти на підвищення, а іншим - відновитися через суд.

Після цього сумнівна ейфорія антикорупційних викриттів пішла далі. Наприклад, 28 березня в ефірі каналу 112 нардеп Сергій Каплін заявив, що підозрює в корупції виконуючого обов'язки голови київського управління Державної податкової служби Ігоря Бондаренка.

"У мене є інформація, що він співпрацював з Іванющенком, Азаровим, і тісно за обнальними схемами, мільярдними схемами співпрацював з Курченком", - заявив він.

Якби Каплін розповів щось подібне ще півтора роки тому, був би миттєво викритий у некомпетентності і піднятий на сміх - оскільки названі ним прізвища передбачуваних "кураторів" Бондаренка ставилися не просто до різних, але ворогуючих таборів в минулій владі. І спроба виставити їх союзниками, скажемо відверто, не найбільшого податківця (донедавна Бондаренко очолював податкову інспекцію Голосіївського району Києва) виглядає притягнутою за вуха. Однак з урахуванням відкриття сезону "полювання на корупціонерів" будь-які заяви, подібні відкриттям Капліна - в масть. І нехай виглядають вони натягнуто - не страшно. Згадати Іванющенка, що вже кілька років не бере жодної участі в українській політиці - значить, забезпечити необхідний інтерес.

Якщо врахувати, що Каплін ніколи не мав стосунку до силових органів, а в парламенті працює в комітеті з соціальної політики, його виступ у телеефірі нагадує, швидше, дорогий інструмент політичних розборок, ніж реальні звинувачення в корупції з відповідною доказовою базою.

Та й чи означає різке поглиблення потоку компромату, що в Україні й справді почалася боротьба з корупціонерами? Експерти поки схильні зберігати скепсис.

"Ще довго українців розважатимуть дешевим шоу, яке називають "боротьба з корупцією!", але кількість і розміри хабарів будуть тільки зростати", - оцінює події останніх днів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Зараз ви читаєте новину «Весняне загострення чи шоу у боротьбі з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути