середа, 08 лютого 2017 16:34

В Україні побільшало симпатиків УПА

В Україні побільшало симпатиків УПА
AFP

Підтримка визнання Української повстанської армії на законодавчому рівні зросла протягом 2014-2015 років із 27% до 41%.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє "Укрінформ".

"Через десятки років гарячих, політичних дискусій, визнання УПА відбулося. Але далі тривають дискусії довкола її місця і ролі у нашій історії: вже не стільки між істориками, які більш-менш визначилися з відповіддю на це питання і говорять про УПА як про український визвольний рух, а в громадському, часом, політичному середовищі", - сказав В'ятрович.

Оцінка українцями діяльності УПА залежить від рівня поінформованості про неї, зауважив історик.

Також існує чітка географічна кореляція: набагато більше підтримують УПА на західній Україні, ніж у центральній, східній та південній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято 8 березня скасують

"Тобто, УПА підтримують саме там, де вона діяла, де про неї пам'ятають з безпосередніх розповідей учасників чи свідків цієї боротьби. Натомість на тих територіях, де українських повстанців ніколи не було, там досі популярний образ, сформований радянською пропагандою, який продовжує жити і підживлюється російською пропагандою", - сказав науковець.

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля. Його діяльність припинилася в середині 50-х років.
Стратегічною метою УПА було відновлення української державності, боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому.
Протягом усього часу існування головним ворогом повстанської армії вважався СРСР – як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення.
Зараз ви читаєте новину «В Україні побільшало симпатиків УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути