середа, 16 жовтня 2013 13:24

В Україні не поважають людську гідність через бідність - експерт

В Україні не поважають людську гідність через бідність - експерт
Фото: Gazeta.ua

За останні 12 років Україна сплатила 199, 32 мільйона гривень на виконання рішень Європейського суду. Таку інформацію оприлюднив Мін'юст. В цьому році було прийнято 42 рішення проти України. Станом на 30 вересня 2013 року на розгляді в Євросуді перебувало 13850 заяв проти України, що складає 12,4% від усіх справ суду цього року.

В інтерв'ю Gazeta.ua, конституційний експерт Української Гельсінської Спілки з прав людини Всеволод Речицький наголосив, що основна проблема полягає в тому, що в Україні не поважають людську гідність.

Чи можна такими методами змусити Україну осучаснити законодавство?

- Ні. Хоча, і зараз йде мова про про це, про нову Конституцію. В листопаді має бути остаточне затвердження виправленої концепції Основного Закону. Конституційна Асамблея передбачає багато змін до Конституції. Завдяки ним має багато чого змінитися і у місцевому самоврядуванні, і судовій системі. На жаль, мало що змінитися в економічній системі. Проте справа не стільки в законах, а в тотальній бідності, безгосподарності.

Чому не можна? Невже це настільки незначні кошти для країни?

- Для країни - це невелика сума. Як стимул - це працює, а от як головна причина - навряд чи. Всі країни компенсують збитки, які вони спричини своїм громадянам. Скажімо, в Америці виплачуються значно більші кошти, за рішення Федерального суду США, який так само судить державу. Не має суттєвого значення, чи платить держава по рішенням закордонних судів, чи за рішеннями внутрішніх судів.

В чому полягає основна проблема судової системи?

- Причина проблеми лежить набагато глибше - у нас не поважають людську гідність, і через те, що люди бідні. Бідну людину складно поважати. Цей стан, характерний для України, триває десятиліттями. Сама бідність пояснюється відсутністю глибоких ринкових стосунків, у нас зберігається патерналізм.

А суди відносяться до людей, як до "нєкрасовських" пілігримів, які постійно щось просять. Це приниження людей - і є проблема. Якби люди були сильніші, зокрема економічно, та мали можливість трясти державу, то і ефект був би більшим.

Що заважає людям звертатися до Євросуду, аби захистити свої інтереси?

- Щоби звернутися до такого класного суду, треба мати розумних адвокатів, яких не так вже багато. Треба робити все конкретно. Проте, варто зауважити, що Україна і так завалює цей суд своїми справами. І якщо вони збільшаться в десять разів, то суд все одно буде працювати із аналогічною швидкістю. Сотні справ лежать, і нікуди не рухаються.

Зараз ви читаєте новину «В Україні не поважають людську гідність через бідність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути