неділя, 01 травня 2016 19:45

В Україні йде боротьба минулого з майбутнім - політолог

В Україні йде боротьба минулого з майбутнім - політолог
Фото: radiosvoboda.org

Політична система чинить потужний спротив. Новий генпрокурор не зможе зламати її самостійно. Це завдання Верховної Ради.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій.

"Іде боротьба минулого з майбутнім. Намагаються міняти законодавство під конкретних людей. Говорять, що стара система управління державою не хоче здаватися. При цьому люди в системі намагаються зберегти статус-кво. Не розуміють, що Україна змінилася. Якщо нема нової системи координат для прокуратури, від прізвища генпрокурора нічого не залежить. Стара система хоче залишитися", - зазначив Бала.

Політолог упевнений, що для зміни всієї системи влади необхідно зламати прокуратуру.

"Якби змінили прокуратуру, система працювала б, як швейцарський годинник. Можна було б ставити людину без фахової освіти. Але реформатор повинен знати, що змінювати. Смішно слухати: людина не з системи зайде і змінить. Це нонсенс. Переконаний на 1000%, що в Україні можна знайти як мінімум 10 чесних прокурорів на посаду генерального", - наголосив експерт.

Змінами у прокуратурі повинні зайнятися депутати, стверджує Бала.

"Депутати заявляють, що прокурори на конференції створюють якісь власні нові структури. І генпрокурор тепер ні на що не буде впливати. Це комічно, бо саме Верховна Рада прийняла закон про прокурорське самоврядування. Парламент — вищий законодавчий орган. Що заважає підготувати реальний закон про прокуратуру і голосувати? А не плакати і розповідати, що нічого з того не буде. Прізвище генпрокурора не матиме значення, поки депутати не запропонують Україні своє бачення, якою має бути прокуратура. І поки не приймуть цей закон. Буде чудом, якщо генпрокурор у цій системі почне робити щось, чого очікує суспільство", - констатує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко до останнього захищатиме бізнес і "любих друзів" - політолог

Як відомо, в Україні понад два місяці немає генерального прокурора. Колишнього очільника ГПУ Віктора Шокіна народні депутати відправили у відставку 29 березня. Нового кандидата на розгляд Верховної Ради має внести президент.

Зараз ви читаєте новину «В Україні йде боротьба минулого з майбутнім - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути