середа, 05 грудня 2012 13:38

В українців надто висока планка щодо позитивних змін у державі - експерт

В українців надто висока планка щодо позитивних змін у державі - експерт
Євген Глібовицький: президентство Януковича пішло на користь і зробило українців дорослішими. Фото: feg.org.ua

Українському суспільству варто знизити планку і не сподіватися, що незабаром ми побудуємо державу на зразок європейських.

Про це на підсумковому форумі руху ЧЕСНО розповів експерт з довготермінових стратегій  Євген Глібовицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо податком на валюту тільки залякують - люди зірвуться і панічно скуповуватимуть все"

"Ми встановлюємо дуже високу планку для наших очікувань. Сподіваємося, що у нас буде як у Європі, Німеччині. А тоді розчаровуємося. Я б хотів нас спустити на землю. Адже в нашій країні ніколи не було розвинутого громадянського суспільства. Ми маємо зрозуміти, що демократія в Україні не перемогла перманентно після Помаранчевої революції. Нам потрібно зрозуміти, що свобода і демократія ніколи не перемагають перманентно, за них завжди потрібно боротися", - наголосив він.

Глібовицький запевнив, що разом з тим Україна розвивається добре.

"Ми почали з того, що нам треба було вчитися складати літери в слова, спинатися на ноги. Тепер питання наступне: як нам це розвивати? У нас існує серйозний запит на зміни знизу. Це дуже добре. Досвід Грузії показав, як шкідливо, коли запит на зміни йде згори, не опираючись на запит на зміни знизу. В Україні відбулися за останній час дуже корисні зміни: це і створення таких рухів як ЧЕСНО, і Податковий майдан, і рух за створення ОСББ, а також багато таких, про які ми не знаємо. Усі вони виникають із низу", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найважливіші кадрові зміни відбудуться після різдвяних свят - політолог

Глібовицький зазначив, що соціологічні кампанії зробили три висновки з останніх кількох років.

"Перше: в Україні виник ціннісний середній клас. Такий висновок ми зробили, опираючись на три цінності: гідність, повагу до себе та інших, без якої неможливо обирати когось до влади, раціональність, яка лежить в основі довготривалості. Без неї, у свою чергу, не може бути будь-якої сталості. Також - відповідальність у широкому сенсі цього слова. Відповідальність перед незнайомими людьми. Тобто, коли людина готова годину ходити зі сміттям у руці, поки не знайде смітника", - наголосив він.

Експерт наголосив, що Україні довелося дуже швидко подорослішати після обрання Януковича президентом, і це, як не дивно, пішло на користь українському суспільству.

"Українцям довелося зрозуміти, що ніхто їм не допоможе, ніхто нічого не зробить для них, поки вони самі за це не візьмуться. Українці повинні зрозуміти, що вихід у довготривалості. Іншими словами, у надійності, майбутньому. Це те, що нам потрібно сьогодні у всіх сферах", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «В українців надто висока планка щодо позитивних змін у державі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути