четвер, 06 лютого 2014 16:34

У їдальні Верховної Ради підняли ціни
13

Фото: Ольга Каменєва

"Якщо влада відкидає легітимні методи повернення до Конституції 2004 року, то це від лукавого, - каже у кулуарах Верховної Ради у четвер вранці "ударівець" Валерій Карпунцов. - Коли треба заговорити будь-яку тему, потрібно створити робочу групу, дати їй матеріал, який там і "засне"".

Карпунцов стоїть неподалік дошки, на якій прикріплений порядок денний роботи на день. В ньому останнім із трьох питань — проект постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії, яка б розробляла законопроект по поверненню о парламентсько-президентської форми правління. Автор — "регіонал" Валерій Писаренко.

"Ударівець" заходить до сесійної зали. Тут спікер Володимир Рибак із десятихвилинним запізненням відкриває ранкове засідання. Реєструються 400 нардепів. Вони за 5 хвилин без обговорення затверджують календарний план проведення четвертої сесії. На табло — 235. Опозиціонери не голосують. Стільки ж часу витрачають на прийняття порядку денного сесії.

"Сьогодні дуже багато людей ждуть, що Верховна Рада України розгляне питання по конституційній реформі, - говорить Рибак. - На дану хвилину такого закону у Верховній Раді немає. А люди ждуть. Людей обманювати ми не маємо права".

"Опозиція не зареєструвала жодного законопроекту щодо конституційної реформи, бо немає гарантій від більшості, що вона проголосує за цей чи інший законопроект, - пояснює з місця лідер "Свободи" Олег Тягнибок. - Оскільки наш регламент не передбачає того, щоб кілька разів протягом однієї сесії ставити питання на голосування, тому і немає сенсу вносити будь-яке питання сюди в зал для того, щоб отримати негативне голосування. Тут мусить бути консенсус. Мусять бути гарантії від більшості, що вона дасть відповідну кількість голосів. Можливо 226 – по одних законопроектах, а можливо і 300 – по інших".

Спікер оголошує перерву на півгодини. Запрошує лідерів фракцій до себе в кабінет. Решта парламентарів розходяться по кулуарах. Більшість йдуть до їдальні. Нардеп від "Батьківщини" Сергій Сас замовляє млинець із творогом та чорний чай. Платить 23 гривні.

"А що — підняли ціни?" - запитує журналістка у працівниці їдальні.

"Ми самі в шоці. Це вже місяць таке, - відказує та. - Самі ж тут теж харчуємося за такими ж розцінками. А їм (депутатам — Gazeta.ua) все одно".

За півтори години нардепи повертаються до сесійної зали. Рибак розказує, що керівники фракцій вирішили не створювати комісію, тому перемовини по змінах до Конституції продовжаться. Просить депутатів працювати у фракціях та комітетах, бо у будь-який момент може бути скликане позачергове засідання.

До журналістів виходить керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. В руках тримає таблицю із пропозиціями до Основного закону.

"Ми не просто підготували новий текст Конституції, а вже переслали всім опозиційним фракціям та нашим політичним опонентам, - говорить. - Ми заклали тут такі базові принципи: в першу чергу, це скасування диктаторських повноважень, які отримав Віктор Янукович у 2010 році. Друге — парламент отримує право формувати склад Кабінет міністрів. Третє, парламент як призначає, так і звільняє генпрокурора України, а також голову СБУ. Президент перестає бути гарантом Конституції, а є гарантом територіальної цілісності, та суверенітету України. Фактично ми переходимо на ту модель, яка існує в Польщі. Тут є всього на всього 15 сторінок. Якщо їм важко їх прочитати, ми готові за них це зробити. Ми запропонували у вівторок голосувати за текст Конституції для направлення його до Конституційного суду, але їх рішення щодо цього немає".

Зараз ви читаєте новину «У їдальні Верховної Ради підняли ціни ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути