субота, 07 липня 2012 11:08

У Румунії оголосили дату референдуму за імпічмент президента

У Румунії оголосили дату референдуму за імпічмент президента
Траяну Бесеску загрожує відставка. Фото: moldnews.md

Референдум з питання імпічменту президента Румунії Траяна Бесеску відбудеться 29 липня.

Таке рішення ухвалили на засіданні постійних бюро обох палат парламенту Румунії.

Раніше депутати і сенатори висловилися за відсторонення Бесеску з посади. За остаточними даними лічильної комісії, відставку підтримало 256 депутатів, 114 висловилися проти.

Румунські виборці будуть брати участь у всенародному голосуванні і відповідати на одне питання - чи згодні вони з тим, щоб президент країни був відсторонений від посади. Для прийняття рішення потрібна підтримка простої більшості учасників референдуму.

Раніше Конституційний суд Румунії не виніс конкретного рішення щодо імпічменту президенту Траяну Бесеску, не сказавши ні "так", ні "ні" з цього приводу. Проте його рішення носить виключно рекомендаційний характер, тому проблема в підсумку вирішувалася в парламенті.

Судді визнали необгрунтованою низку пунктів юридичного обгрунтування відставки, але погодилися, що глава Румунії "не здійснював з максимальною ефективністю роль посередника між гілками влади", допустив інші порушення. У документі також йдеться, що звинувачення на адресу Бесеску "носять політичний характер".

Нагадаємо, ініціатором імпічменту став правлячий Соціал-ліберальний альянс, який звинуватив президента у порушенні Конституції і створенні перешкод для нормальної роботи кабінету міністрів. Бесеску одного разу вже був підданий процедурі імпічменту в 2007 році, але всенародний референдум відставку не підтвердив. Однак за минулі п'ять років рейтинг довіри до президента і Демократичної ліберальної партії, що підтримує його, різко впав. Причиною стало невдоволення населення проведеною в останні три роки програмою антикризових заходів і скорочення бюджетних витрат, яку рекомендували західні кредитори - МВФ і Єврокомісія.

Політика "затягування поясів" привела до масових акцій протесту, після яких з початку року у відставку були відправлені два пропрезидентських кабінети міністрів. Нову правлячу більшість в парламенті сформував Соціал-ліберальний альянс, який обрав нинішній уряд на чолі з лідером Соціал-демократичної партії Віктором Понтою. А спікером Сенату, до якого на час імпічменту переходять повноваження глави держави, в понеділок був обраний його колега по альянсу, лідер націонал-лібералів Крін Антонеску.

Зараз ви читаєте новину «У Румунії оголосили дату референдуму за імпічмент президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути