четвер, 01 серпня 2013 10:07

В Росії вступив у дію скандальний "антипіратський закон": російські сайти страйкують

В Росії вступив у дію скандальний "антипіратський закон": російські сайти страйкують
Фото: www.dni.ru

У четвер у Росії набув чинності закон по боротьбі з інтернет-піратством, що викликав невдоволення найбільших інтернет-компаній.

На знак протесту понад півтори тисячі сайтів російськомовного сегменту інтернету вирішили в цей день провести страйк, повідомляє BBC.

Інтернет-ресурси, що підтримують страйк, розмістять на своїх головних сторінках текст на чорному фоні: "Сайт заблокований за рішенням органів державної влади. Подібне повідомлення ви скоро зможете спостерігати замість своїх улюблених сайтів".

Помітять страйк рядові користувачі інтернету чи ні, залежить від того, чи приєднаються до акції великі портали, вважає співголова "Асоціації користувачів інтернету" Станіслав Козловський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саджанці з господарств замовляють через інтернет

"А ось що точно вони помітять, це як з 1 числа компанії-правовласники подадуть до суду на " Вконтакте", на Яндекс і YouTube, і десь днів через п'ять-шість виявиться, що відео в рунеті немає, або якісь сайти заблоковані. Я розмовляв з багатьма правовласниками - у них вже готові всі ці папери, вони тільки чекають настання 1 серпня", - пояснив Козловський в інтерв'ю.

Закон вводить механізм досудового блокування інтернет-сайтів, незаконно розміщують фільми, а також посилання на подібні ресурси.

Нагадаємо, що у минулу неділю в декількох містах Росії пройшли мітинги під гаслом "За вільний інтернет". В Москві у ньому взяли участь кілька сотень людей, в Петербурзі - близько 150. Акції пройшли також в Казані, Томську і Бійську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нелегальним інтернет-магазинам доведеться легалізуватися або зникнути" — експерт

На державному сайті "Російська громадська ініціатива" йде збір підписів за скасування цього закону: на даний момент підписалися більше 56 тис. чоловік, проте для того, щоб ініціатива надійшла на розгляд уряду, необхідно зібрати 100 тис. підписів.

Експерти прогнозують, що прийняття законопроекту в поточній редакції спричинить масовий відтік російських власників сайтів під іноземну юрисдикцію, фінансові втрати і широкомасштабні порушення прав законослухняних російських громадян і компаній.

Зараз ви читаєте новину «В Росії вступив у дію скандальний "антипіратський закон": російські сайти страйкують ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути