неділя, 15 грудня 2013 17:37

В ЄС заговорили про призупинення переговорів з Україною через слова Януковича - експерт

В ЄС заговорили про призупинення переговорів з Україною через слова Януковича - експерт
Олександр Сушко розповів, як слід трактувати слова Штефана Фюле. Фото: radiosvoboda.org

Сьогодні єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле заявив, що Європейський Союз відкладає роботу з українською владою щодо угоди про асоціацію.

Наразі про повну зупинку переговорів не йдеться, вважає політолог, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко Gazeta.ua.

"А йдеться про те, що за нинішніх умов якийсь поступ уперед у питанні підписання угоди неможливий. Адже, як відомо, українська сторона, зокрема, президент та прем'єр, наголошувала, що ця угода не відповідає інтересам України. Зрозуміло, що за таких умов ніхто не може українську сторону примусити підписати цю угоду. Відповідно, вона поставлена у "режим очікування" - як написав Сам Фюле "hold on" - сказав Сушко в коментарі.

Він прогнозує, що Європейський Союз очікуватиме моменту, коли Україна змінить свою позицію.

"Завтра на раді ЄС буде розглянуто "українське питання". Треба слідкувати, які там будуть прийняті рішення. Але я упевнений, що ніяких остаточних чи далекосяжних рішень не буде прийнято. Євросоюз готовий підписати угоду, щойно до цього буде готова Україна", - зазначив експерт.

Слова Фюле про призупинення Сушко пов'язує з з виступом президента Віктора Януковича на круглому столі у Палаці "Україна", який відбувся у п'ятницю.

"Президент чітко сказав, що угода про асоціацію не відповідає українським інтересам. Це недвозначна заява", - наголосив фахівець.

З різкими заявами щодо європейської перспективи вчора виступив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Те, що було з боку Азарова вчора - це істерика. На Азарова, по-моєму, в цивілізованому світі взагалі ніхто не звертає уваги", - зазначив Сушко, який не вважає слова Фюле реакцією на слова Азарова.

Після рішення Януковича призупинити євроінтеграцію до Брюсселя на переговори літав перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. Шансів відновити євроінтеграційний процес в нього не було, каже Сушко.

"Арбузов туди полетів без підписаних директив, а лише з усним дорученням вести переговори невідомо про що", - зазначив політолог.

Він додав, що Арбузов не може гарантувати виконання Януковичем домовленостей.

"Тому в ЄС обережно ставляться до місій з представництвом нижче президентського", - підсумував Сушко.

Зараз ви читаєте новину «В ЄС заговорили про призупинення переговорів з Україною через слова Януковича - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути