вівторок, 05 травня 2009 08:37

Ющенко з кумом поговорять у Празі про Східне партнерство

Ющенко з кумом поговорять у Празі про Східне партнерство
Очікується, що на саміті Східного партнерства, який пройде 7 травня в Празі, Україну будуть представляти як Президент Віктор Ющенко, так і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Про це повідомило інформоване джерело в Раді ЄС у понеділок, 4 травня, в Брюсселі.

Крім того, джерело повідомило, що Грузію буде представляти президент Михайло Саакашвілі, Азербайджан - президент Ільхам Алієв, Вірменію - президент Серж Саркісян, Білорусь - перший віце-прем"єр Володимир Семашко, Молдавію - міністр закордонних справ і європейської інтеграції Андрій Стратан.

Між тим, в Європейському Союзі зазначають, що Східне партнерство створене для східних сусідів ЄС, а не спрямоване проти Росії - негативна реакція Москви на Східне партнерство є проблемою Росії.

"Східне партнерство - не альянс, не ліга країн, і не сфера впливу, яку ЄС хоче створити. Країни (учасники ВП) вже мають амбіції наблизитися до ЄС, їх громадяни цього хочуть, і це - економічна реальність. Східне партнерство не спрямоване проти Росії , але створене для наших східних партнерів", - повідомив співрозмовник.

"Створюючи Східне партнерство, ми не посилаємо ніяких меседжів Москві, ми просто хочемо мати добрі відносини з Україною та іншими східними сусідами. А негативна реакція з боку Москви - це їхні проблеми, а не наші", - додав він.

Очікується, що за підсумками саміту буде прийнята декларація. Його основою є вже прийняті і схвалені ЄС документи щодо Східного партнерства.

Водночас джерело в Європейській комісії повідомило, що для роботи в рамках Східного партнерства буде створено чотири платформи: перша - у сфері управління та верховенства права; друга - економічна інтеграція та регуляторна сфера; третя - питання енергетичної безпеки і четверта - контакти між людьми .

Чиновник пояснив, що ці чотири платформи будуть структурою для співробітництва на багатосторонньому рівні Східного партнерства, саміти якого будуть проводитися кожні два роки, а міністри закордонних справ будуть зустрічатися щорічно.

"Ідея Східного партнерства полягає в тому, щоб реформи (в країнах - учасницях партнерства) привели їх ближче до європейської моделі. Це також надасть можливість Європейській комісії представити цим країнам європейське рішення. Це - можливість на багатосторонній основі пояснити, що таке Європа", -- зазначив він.

Разом з тим, з його слів, центральним елементом партнерства будуть двосторонні контакти, ключовими елементами яких стануть досягнення європейських стандартів в економічній, політичній сферах та перспектива лібералізації візового режиму. "Четвертий елемент для двостороннього співробітництва лежить у сфері енергетичної безпеки", - додав він.


Нагадаємо, 20 березня на саміті ЄС затвердив Східне партнерство, розраховане на Україну, Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдову та Білорусь. Офіційно ініціативу буде розпочато на спеціальному саміті Східного партнерства 7 травня в Празі.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна, Кореспондент.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко з кумом поговорять у Празі про Східне партнерство ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути