середа, 24 серпня 2011 15:24

Спецтема: 20 років незалежності!

Україною керують вихідці з минулої епохи, тому і не було змін - експерт

Україною керують вихідці з минулої епохи, тому і не було змін - експерт

Незалежність кожного народу, навіть якщо її було здобуто внаслідок закономірного розпаду великої імперії, в нашому випадку Радянського Союзу, закономірна, сказав політолог Василь Кедик.

"Держава не виникає на порожньому місці. Поява держави Україна мала свої етносоціальні, культурні, політичні передумови. Державотворча традиція України бере свій початок з Київської Русі, Галицько-Волинської держави тощо", - наголосив експерт.

Він вважає, що говорити про те, що після здобуття незалежності в Україні щось мало кардинально змінитися, не можна. Адже тоді ми самі себе обманювали, оскільки керівна еліта так і залишилася комуністичною. Комуністичне мислення яскраво проявилося у першій Верховній Раді незалежної України, коли комуністи фактично диктували свої умови.

На його думку, навіть повна заборона діяльності Комуністичної партії нічого б не змінила. Тому що, здобувши незалежність, українці пішли неправильним шляхом. Коли в Польщі відбулася люстрація, там взагалі заборонили представникам старої комуністичної еліти займати ті чи інші посади. Таким чином вони розчистили політичне поле для нових еліт, для істотних змін.

"А у нас ті, які розпочали будувати державу, були переважно вихідцями з попередньої епохи. Тому й не могло бути кардинальних змін. А з цим пов'язані й майбутні розчарування", - резюмував політолог.

Кедик переконаний, що тоді потрібно було провести люстрацію до парламентських виборів. Якби так відбулося, незважаючи на заборону чи незаборону Комуністичної партії, її представники не мали б можливості потрапити в парламент, органи місцевого самоврядування. Словом, вони б не були при владі.

Зараз ви читаєте новину «Україною керують вихідці з минулої епохи, тому і не було змін - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути