вівторок, 24 лютого 2015 11:53

Україні треба негайно активізувати відносини з Китаєм - політолог

Україні треба негайно активізувати відносини з Китаєм - політолог
Фото: zn.ua

Переговори міністрів закордонних справ країн-учасниць "нормандського формату" будуть черговим затягування часу. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

"Сергій Лавров дивиться на цей формат, як на спосіб троллення Євросоюзу в цілому, а також окремо Франції та Німеччини. Росія має давню ідею переділу світу, створення буферних зон персонального впливу. Тому пробує шантажувати світ. Європейці вирішать, що краще відгородитися від Росії якимись заручниками, як то Україна, якби тільки росіяни далі не йшли. Так можна було б пережити економічні виклики в тому форматі, в якому зараз існує ЄС - зі своїми "місцевими божевільними" Грецією та Угорщиною", - зауважив він.

За словами експерта, міністр закордонних справ Росії на переговорах буде "намацувати" ситуацію щодо готовності запровадження чергових санкцій. "Якщо настрої такі будуть, шантажуватиме Євросоюз. Якщо ж ні, Росія сприйме це як бажання не розгортання подальшого конфлікту. Тоді матиме передишку для перегрупування військ і концентрації ресурсів задля подальшої дестабілізації ситуації в Україні. Євросоюз має наміри вводити санкції, бо Росія не виконала жодного пункту домовленостей. "Розтоптала" їх на другий же день. ЄС повинен раз і назавжди зрозуміти: якщо не буде жорстко присікати дії Росії, рано чи пізно нестабільність його "інфікує", - наголосив Цибулько.

Він впевнений, що Україні необхідно негайно активізувати відносини з Китаєм. "Там є серйозний інтерес до української аграрної промисловості. Китай вже кредитував Україну. Готовий далі це робити. Попри те, що йде військовий конфлікт, влада не може опиратися виключно на цей сегмент економіки. Потрібно думати й про інфраструктуру. Надання кредитів такими серйозними світовими гравцями є сигналом для агресора: раз сюди заходять такі кошти, вони захищатимуть свої інвестиції та діятимуть в інтересах української держави. Росія може злякатися Китаю. Він є нейтральним щодо неї. За давнім принципом Мао позиціонує себе, як мавпа, яка сидить і чекає, доки тигри догризуть один одного, а після того вона забере все, що їй потрібно", - зазначив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Україні треба негайно активізувати відносини з Китаєм - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути