понеділок, 21 липня 2014 15:06

Україна потребує нової виборчої системи з відкритими списками - Пехов

Україна потребує нової виборчої системи з відкритими списками - Пехов

– Ви відноситеся до когорти молодих парламентарів. Напевне, визначені депутатські плани на п'ятирічний період роботи цієї Верховної Ради. Яке Ваше ставлення до ідеї проведення позачергових парламентських виборів?

– Протягом останнього року в Україні значно виросла роль громадянського суспільства, однією з ключових вимог якого є проведення дострокових парламентських виборів. У той час, коли держава в силу різних причин не могла чи не хотіла миттєво реагувати, саомоорганізовувалися люди і вирішували багато проблем як разом з державою, так і замість неї. Тому сьогодні держава не має права не реагувати на вимогу громадськості провести позачергові парламентські вибори.

А що стосується особисто мене, то я цілком і повністю підтримую ідею парламентського перезавантаження. Таку позицію я оприлюднив ще перед президентськими виборами.

Аналогічну думку маю й тепер. Верховна Рада мусить пройти очищення, отримати легітимність від народу та стати реальним виразником інтересів українського народу.

– Ви є народним депутатом - мажоритарником. Водночас прерогативою сьогоднішнього дня є проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими списками. Яку виборчу систему підтримуєте Ви?

– Про необхідність проведення парламентських виборів за відкритими списками чимало говорили багато політиків, експертів упродовж багатьох років. Сьогодні цього вимагає українське суспільство, Україна потребує нової виборчої системи з відкритими списками. І я повністю підтримую цю позицію, яка ґрунтується на прагненнях громадян нашої країни.

Головна ідея такої виборчої системи полягає в тому, що імена кандидатів, які потраплять до Верховної Ради від тієї чи іншої партії, визначає не партійне керівництво, а пересічний виборець. Це є невід'ємною частиною вимог суспільства щодо оновлення всієї системи влади та участі громадян в управлінні державою.

– Володимире Анатолійовичу, що, на Вашу думку, має зробити Президент України для того, щоб виправдати високий кредит довіри виборців?

– На президентських виборах громадяни України переконливо підтвердили своє прагнення жити по-новому. Люди змінилися, вони хочуть якісних перемін. І тепер суспільство очікує від новообраного Глави держави та влади в цілому конкретних кроків, спрямованих на припинення протистояння у східних регіонах держави, встановлення миру в суспільстві, повернення довіри людей до органів державної влади.

Працюючи на окрузі з виборцями, я закликаю людей підтримувати новообраного Президента Петра Порошенка у його прагненнях забезпечити мир і злагоду, зростання добробуту та підвищення якості життя людей в єдиній Україні. Для цього кожен громадянин нашої держави повинен отримати реальну можливість приймати рішення щодо свого майбутнього. Саме тому влада має якнайшвидше продемонструвати конкретні кроки з модернізації держави та суспільства. Саме на це мають бути спрямовані ініційовані Главою держави зміни до Конституції та законів України. У протилежному випадку народ спіткає глибоке розчарування.

– А що, на Вашу думку, дасть людям виборча система з відкритими списками?

– Ця виборча система поєднує в собі і пропорційну, і мажоритарну складову. По-перше, виборці матимуть можливість відмітити того кандидата, якого вони захочуть бачити представником свого регіону, відразу віддаючи свій голос і за партію, до якої належить цей кандидат. По-друге, кожен регіон гарантовано матиме своє представництво в парламенті. По-третє, така система у чесній боротьбі дасть можливість перемогти тим, хто довів виборцям своє бажання, а головне – здатність щось робити для країни та регіону.
Однак, проведенню виборів безумовно має передувати встановлення миру, порядку та спокою в нашій державі. Для досягнення цього завдання потрібно використовувати всі можливості. На сьогоднішній день альтернативи цьому завданню немає.

Зараз ви читаєте новину «Україна потребує нової виборчої системи з відкритими списками - Пехов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути