Ексклюзиви
субота, 18 квітня 2015 10:13

Україна почала грати за російськими правилами і сценарієм - ЗМІ

Україна почала грати за російськими правилами і сценарієм - ЗМІ

На останніх переговорах у Берліні українська дипломатія, у присутності Німеччини та Франції, була змушена грати за правилами, нав'язаними Росією.

Про це свідчить заява, прийнята за підсумками зустрічі, а також риторика глави МЗС РФ Сергія Лаврова, пише видання "Дзеркало тижня".

По-перше, міністри висловили підтримку зусиллям ОБСЄ. По-друге, вони закликали вивести міномети і важке озброєння калібром менше 100 мм, а також всі типи танків. По-третє, глави зовнішньополітичних відомств домовилися створити чотири робочих групи в рамках тристоронньої контактної групи - з безпеки, політичних, соціально-економічних та гуманітарних питань.

Саме ці робочі групи і стали для України черговою хитрістю Росії у просуванні подальшої лінії визнання окупованих регіонів самостійними, в першу чергу - їх визнання самою Україною. Ще одна робоча група буде домагатися фінансового утримання Україною непідконтрольних їй територій.

На кожних переговорах в "нормандському" форматі російська дипломатія, як правило, переслідує такі цілі. По-перше, росіяни намагаються дискредитувати Київ як сторону конфлікту, яка не виконує Мінські угоди і постійно порушує перемир'я.

По-друге, прагнуть легітимізувати "ДНР" та "ЛНР", зробивши ці віртуальні "держави" політичними суб'єктами. Тому в Москві домагаються, щоб у Києва з "ДНР" та "ЛНР" був прямий діалог.

По-третє, Кремль змушує Київ прийняти на себе зобов'язання фінансово утримувати окуповані Росією території Донбасу, відновити з ними економічні відносини, пише видання.

На економічну блокаду та невиплату України пенсій і соцдопомоги на окупованих територіях в заяві на рівні міністрів звернено окрему увагу, про що в першу чергу згадав Лавров.

При цьому результат переговорів з врегулювання конфлікту в Україні міг бути іншим, якби вони проходили в так званому "Женевському форматі", тобто з прямою участю США за столом переговорів.

Присутність американців посилює "обороноздатність" української делегації російському натиску. А то незрозуміло: французи та німці - вони на чиєму боці? У Парижі і Берліні, де зацікавлені у тому, щоб все швидше закінчилося, раз за разом підштовхують Київ до компромісів з Москвою на шкоду українським інтересам.

В Адміністрації президента та МЗС, у свою чергу, аргументують згоду на створення робочих груп небажанням давати приводів до звинувачень у зриві Мінських угод. Також у створенні робочих груп українська сторона бачить можливість досягти прогресу в поверненні полонених.

Крім того, після переговорів у Берліні досі не зрозуміло, що буде з українською ініціативою направити в Донбас миротворчий контингент під егідою ООН або ЄС. Тема анонсувалася Петром Порошенком як одна з головних, а про неї не тільки не згадали в спільній заяві, але навіть всерйоз не обговорювали.

Зараз ви читаєте новину «Україна почала грати за російськими правилами і сценарієм - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути