середа, 25 січня 2012 13:46

"У законі підвищення стипендій прописане, а в бюджеті ні" - студенти готові до бунту

"У законі підвищення стипендій прописане, а в бюджеті ні" - студенти готові до бунту

У вівторок прем'єр-мініст Микола Азаров обговорив на круглому столі урядовий законопроект "Про вищу освіту". Проти його прийняття виступає студентська організація "Відсіч". Вимагають відкликати його з парламенту. Одну з представників "Відсічі" Катерину Чепуру запросили на зустріч із Азаровим. Там домовилися створити робочу групу, яка доопрацює законопроект перед голосуванням у Верховній Раді.

Що вас не влаштовує в урядовому законопроекті про вищу освіту?

- Нас не влаштовують умови прийому, - каже Чепура. - Вимагаємо, щоб не вводили вступні іспити. Щоб приймали на основі результатів незалежного оцінювання та середнього балу атестату. Вступні іспити - повернення корупції у навчальному закладі. Винятки треба зробити для спортивних та творчих закладів. Далі стипендії. Влада прописує стипендії на рівні прожиткового мінімуму. Тоді треба законодавчо прописати, що й четвірочники теж її отримуватимуть. Або ж взагалі виключити цю норму. Якщо нічого не робити, вони просто скоротять кількість стипендіатів. Адже у бюджеті не закладають більше грошей на стипендії, ніж було 2011 року.

Прихильники законопроекту пояснюють, що через погану демографічну ситуацію загальна кількість студентів зменшиться. Тому стипендіального фонду вистачить на те, щоб підвищити стипендії усім.

- У тому й справа, що ця норма абсолютна демагогічна. В бюджеті грошей не передбачено, але у законі це прописують. Вони знають, що закон набере чинності 2012 року після виборів. А до виборів вони себе ніяк не дискредитують, а усім казатимуть, що ми підвищили стипендії. Після виборів студенти зрозуміють, що стипендії отримуватимуть тільки 10 відсотків.

Ваші застереження можна внести в законопроект за допомогою правок. Чому ви виступаєте за його відкликання?

- Цей законопроект не піддається правленню. Ми називаємо найбільш кричущі пункти. Але там є й купа інших моментів. Закон за своєю суттю не європейський. Він зменшує автономію вищих навчальних закладів. Ми говоримо про те, щоб долучитися до Болонської системи, щоб визнавати українські дипломи на території Європи. А у цьому законопроекті вводять норму, що диплом іноземця має затвердити міністерство. Такого немає у жодній країні. Законопроект вводить шалене навантаження на викладачів. Вони не матимуть часу займатися науковою роботою.

Азаров пообіцяв утворити робочу групу для доопрацювання законопроекту.

- Якщо вони дійсно врахують наші пропозиції, то ми готові до конструктивної співпраці. Але це не перша обіцянка від влади. Ми вже рік протестуємо проти цього законопроекту. Влада має манеру в останній день перед голосуванням все змінювати, щоб ми вже не могли нічого зробити. Ми це враховуємо, тому готуватимемо студентів до виходу на вулиці. Щоб вони були мобілізовані вийти у день голосування за законопроект.

Скільки студентів вас підтримують?

- Після протестів, які ми проводили у грудні, з нами зв'язувалося багато студентів з інших міст. Пропонували приєднатися. На протести введення платних послуг ми вивели 24 тисячі. Питання стоїть так: чи отримуватимуть студенти стипендії. Вони обов'язково вийдуть на вулиці. Інакше зникне можливість вчитися.

Ви вже закінчили Київський національний університет культури та мистецтв. Працюєте режисером. Навіщо все це вам потрібно?

- У мене є двоє маленьких племінників. Колись й вони вступатимуть в університет. Хотілося, щоб вони вчилися й мали майбутнє.

Отримуєте гроші за громадську діяльність?

- Ні. Отримую за це тільки виразку шлунка та нервові зриви. Із задоволенням би займалася тільки режисурою. Але кожного разу, коли влада придумує щось нове, мені доводиться повертатися на протести.

Зараз ви читаєте новину «"У законі підвищення стипендій прописане, а в бюджеті ні" - студенти готові до бунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути