середа, 03 лютого 2016 17:20

У Тернополі "п'ята" гілка влади призначає чиновників

У Тернополі "п'ята" гілка влади призначає чиновників

У Тернополі почав діяти унікальний для України проект, який уже давно успішно реалізовується у провідних європейських країнах – експертні ради при міській раді. Такі ради із числа фахівців у певних сферах життєдіяльності міста вже набули ознак повноцінної та незалежної "гілки влади" на місцевому рівні.

Про це Gazeta.ua повідомили у прес-службі Тернопільської міської ради.

Експертні ради створені при Тернопільській міській раді. Загалом діє вісім таких рад, які працюють при однойменних комісіях міської ради.

Вже 15 січня експертна рада з питань соціальної політики, охорони здоров'я, сім'ї, материнства та дитинства погодила призначення до щойно створеного комунального підприємства "Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр" нового керівника Петра Левицького. А 27 січня трудовому колективу Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні представили нового головного лікаря – Андрія Артимовича, який також був призначений з ініціативи вищезгаданої експертної ради. Це лише перші кадрові рішення.

Висновки експертних рад враховуються при прийнятті рішень під час сесії міської ради чи засідання виконавчого комітету, а також експерти надають власні пропозиції та оцінку кадровим призначенням.

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, експертні ради є одним з інструментів прямого народовладдя, який у Тернополі перетворився на п'яту "гілку влади".

"Ще з шкільних підручників ми знаємо, що існує три гілки влади – законодавча, виконавча та судова. Неофіційно до цього списку додають ще журналістів, як "четверту" гілку влади. Я пишаюся тим, що сьогодні у Тернополі діє й "п'ята" гілка влади у вигляді експертних рад. Ми запровадили механізм, коли на керівні медичні посади у місті людей обирають медики, на освітянські – освітяни тощо. Така практика успішно працює в Європі. Місцеві громади через своїх представників у експертних радах впливають на діяльність будь-якого чиновника. У Тернополі експертні ради також показали свою ефективність", – зазначив Сергій Надал.

"У Тернополі вводиться практика прозорості обрання керівників муніципальних управлінь та відділів і регулярний аудит їх професійних якостей. Більше того, у такому випадку чиновники будуть завдячувати своєю посадою не міському голові, не якійсь політичній силі чи лобістській групі, а лише громаді і власному професіоналізму. І такий чиновник буде працювати лише на громаду Тернополя", – впевнений Сергій Надал.

Нагадаємо, у руслі розбудови системи влади – прямого народовладдя – Тернопіль також запровадив у практику діяльності органу місцевого самоврядування електронні петиції. Подавши петицію на інтернет-сайті міської ради та набравши на її підтримку не менше ніж 250 підписів, тернополяни можуть бути впевнені, що пропозиція буде розглянута на сесії міської ради чи засіданні виконавчого комітету.

Паралельно з петиціями Тернопіль уже запровадив практику системи електронних закупівель PROZORRO. Основна мета цього ресурсу – ефективне використання коштів місцевого бюджету.

Окрім того, міським головою підписана угода з коаліцією "Прозорі ради" – меморандум про наміри впровадити усі необхідні норми антикорупційного законодавства в Тернопільській міській раді. У меморандумі йдеться про втілення у життя найкращих світових практик у сфері місцевого самоврядування та імплементацію антикорупційного законодавства.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі "п'ята" гілка влади призначає чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути