пʼятниця, 07 жовтня 2011 19:31

У президента Білорусі впав рейтинг до рекордних 20,5%

У президента Білорусі впав рейтинг до рекордних 20,5%

Економічна криза в Білорусі несподівано боляче вдарила по рейтингу президента країни Олександра Лукашенка.

В опублікованому національному опитуванні "Незалежного інституту соціально-економічних і політичних досліджень" (НІСЕПД), він досяг історичного мінімуму в 20,5%.

Як повідомляють соціологи, до проведення опитування у вересні цього року мінімум електорального рейтингу Лукашенко був зафіксований в 2003 році - 26,2%.

Найактивніше за останній час білоруси підтримували президента в грудні 2010 року (53%), з того часу рейтинг неухильно падав: спочатку до 42,9% у березні цього року, потім до 29,3% - у червні, і ось досяг історичного максимуму, втративши ще майже 9%.

Причина падіння рейтингу президента, як підкреслили в НІСЕПД, лежить на поверхні: саме його суспільна думка вважає головним винним в економічній кризі в країні (провину Лукашенко визнають 61,2% опитаних). Він залишив далеко позаду уряд (винним вважають 41,3% білорусів), США (16,3%) і Європи (12%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко хоче продати Медведєву газову трубу за $ 2,5 млрд

Білоруські експерти вважають, що озвучені НІСЕПД цифри відображають реальний стан справ у Білорусі, відзначаючи, що інститут "діє давно, до нього в білоруському експертному співтоваристві ставляться з достатнім рівнем довіри".

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив білоруський незалежний політолог Валерій Карбалевич.

Незалежний соціолог Олександр Соснов погодився з цією думкою, запропонувавши перевірити рейтинг офіційного лідера Білорусі на вулиці.

"Поговоріть з людьми, тільки, щоб вони не боялися і нікого підозрілого не було поруч, і вони чітко скажуть, що думають про керівника країни", - зазначив Соснов.

Думки експертів щодо подальшої зміни рейтингу білоруського президента розійшлися. Соснов вважає, що підтримка Олександра Лукашенка і далі скорочуватиметься. У той же час, Карбалевіч зазначає, що не чекає подальшого скорочення рейтингу, оскільки "він і так сильно впав". Експерт пояснив, що багато чого буде залежати від економічної ситуації в країні.

Зараз ви читаєте новину «У президента Білорусі впав рейтинг до рекордних 20,5%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути