вівторок, 16 вересня 2014 13:38

"У нас поки не йдуть до парламенту найкращі люди країни"

"У нас поки не йдуть до парламенту найкращі люди країни"
Олександр Палій. Фото: www.facenews.ua

Політичні партії і блоки визначилися із партійними списками та кандидатами на округах по виборах до Верховної Ради. Політолог Олександр Палій вважає, що нинішні вибори владі фальшувати не вдасться, бо суспільство налаштоване активно і рішуче.

Загальна тенденція у висуванні кандидатів полягає в тому, що політичні сили беруть сміливість від військових — учасників АТО та щирість від громадянського суспільства, — зазначає фахівець. — З одного боку, це камуфляж, а з іншого, нові обличчя задають параметри, які в майбутньому рухатимуть партіями і не даватимуть їм можливості збочувати. Тобто, бачимо певні позитивні зрушення, хоча вони насамперед відбулися у громадянському суспільстві, а не в політикумі. Громада нині дуже тонко відчуває фальш, і політики змушені пристосовуватися. Але фундаментальних змін у політиці нема, є тільки натяки. Хоча це вже прогрес порівняно з тим, що було за часів Януковича.

Безумовно, у нас поки не йдуть до парламенту найкращі люди країни. І це погано, що нема такої політичної сили, яка б залучила таких людей — найчесніших, найдієздатніших, найсміливіших, наймужніших, найефективніших. Та попри те, новий парламент буде набагато кращим, ніж нинішній. Але є загроза, що в регіонах януковицькі діячі купуватимуть голоси і намагатимуться там законсервуватися. Це погано, бо вони тягнутимуть за собою корупційні практики і можуть їх перенести на найвищий рівень.

Чому Партія регіонів відмовилася висувати свій партійний список?

"Регіонали" побачили соціологію і зрозуміли, що партія не має шансів пройти до Верховної Ради. Тому вирішили створити альтернативний уряд, аби погратися у політику, поки їх не заарештували. З одного боку, вони бояться реальної зустрічі з виборцями. З іншого — побачивши, як "народними мерами" стали наркомани і алкоголіки, прагнуть поекспериментувати в узурпаторському стилі.

Які шанси у Компартії?

Невеликі. У них зараз нема в рейтингу і п'яти відсотків. Схоже, що комуністи уперше не зможуть пройти до парламенту.

Як оцінити те, що Блок Порошенка висунув кандидатами трьох Балог, Давида Жванію, колишніх "регіоналів", протеже олігархів та інших одіозних політиків?

Щодо братів Балог, то це спроба поставити на реальних впливових політиків на Закарпатті. Тобто, спертися на існуючу політичну структуру. Це специфічний регіон, корумпований на контрабанді. Там кримінальний світ має великий вплив. Тому краще не ламати реальну структуру, аби не мати непередбачуваних наслідків. Розумніше її використати, поступово вибиваючи з неї корупціонерів. Щодо Давида Жванії та інших одіозних політиків, то це мені теж не подобається, але гадаю, що українці зможуть зробити правильний вибір і підкоригувати керівників партій.

Першим у списку Блоку Порошенка — київський міський голова Віталій Кличко. Якщо він іде в нардепи, то чи не має скласти повноваження мера?

Гадаю, що він залишиться мером, до парламенту не піде. Кличко просто є обличчям президентської політсили. Демонструє, що він знаходиться в команді президента. А от його кадрові призначення в столичній адміністрації викликають подив. Чимало з його призначенців були пов'язані з корупцією за попередньої влади. Хоча він заявляє, що треба корупцію викорінювати.

У парламент балотуватимуться батько і син президента Петра Порошенка. Це нормально?

Звичайно, за це президента можна критикувати. Але ж він не поставив їх у партійний список, що вони гарантовано потрапили до парламенту. Порошенки на Вінниччині дуже популярні. Хай ідуть по мажоритарці. Якщо люди їх підтримають, то чому б і ні? Тут нема використання адмінресурсу чи особистого впливу. От коли їх не оберуть, то це буде ляпас президенту. Тому він ризикує. Нині фальшувати вибори владі не вдасться, бо суспільство налаштоване активно і рішуче.

А чи не з'являться у нас нові "любі друзі", як за часів Ющенка?

У політиці особисті зв'язки завжди грали велику роль, і не тільки в нашій країні. Цього ніхто ніколи не заперечував і заборонити це неможливо. Але головне — щоб ці зв'язки не були корупційними. І щоб у президента ставлення до держави було значно вищим, ніж до персональних знайомств.

Наскільки можуть змінити ситуацію в парламенті командири батальйонів, які стануть депутатами?

Кардинально ситуацію вони не змінять, але зроблять акцент на більшій щирості політики та привернуть увагу до армії. І це важливо, бо в усі часи військо в житті українців відігравало велику роль. Відддавна структура суспільства була чисто військова. У князівські часи на вибори мали право ходити тільки члени народного ополчення. У козацький період в усіх містах існували полки і сотні. Державні й адміністративні питання вирішували тільки військові. Міщани могли опікуватися лише місцевими проблемами. Так тривало майже до ХІХ століття. Коли ж країна втратила військову структуру, вона піддалася великим ризикам і випробуванням. Я сподіваюся, що військові відродять серйозне ставлення до армії, яке сьогодні нам життєво необхідне.

Зараз ви читаєте новину «"У нас поки не йдуть до парламенту найкращі люди країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути