неділя, 23 вересня 2012 13:04

У Білорусі достроково обирають нижню палату парламенту, яка нічого не вирішує

У Білорусі достроково обирають нижню палату парламенту, яка нічого не вирішує
Під час виборів 39 дільниць утворено у військових частинах, 43 дільниці працюватимуть за кордоном. Фото: Reuters

Виборчі дільниці для голосування на виборах депутатів Палати представників Національних зборів Білорусі відкрилися в неділю по всій країні і працюватимуть до 20 години.

"Сьогодні працюватиме 6305 дільниць для голосування. У тому числі, у санаторіях, лікарнях та інших стаціонарних лікувально-профілактичних закладах - 268 дільниць, 39 дільниць утворено у військових частинах, 43 дільниці працюватимуть за кордоном", - повідомили в білоруському Центрвиборчкомі.

Під час виборів належить обрати 110 депутатів нижньої палати парламенту, у виборах бере участь близько 290 кандидатів.

Для того, щоб парламентські вибори відбулися, явка виборців має сягнути в першому турі більше 50% від загальної кількості виборців, внесених у списки для голосування. За чотири дні дострокового голосування на виборчі дільниці прийшло близько 20% виборців, ЦВК прогнозує, що за підсумками 5-ти днів дострокового волевиявлення в республіці проголосує близько 30%.

Білоруська опозиція, правозахисники і спостерігачі заявляють про численні порушення, факти примусу до дострокового голосування.

У ЦВК не згодні з подібними твердженнями, там заявляють, що "вибори йдуть спокійно, організовано, жодних порушень виборчого законодавства не зафіксовано".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Білоруська влада склала список із музикантів, які не відповідають стандартам"

Щоб бути обраним депутатом Палати представників у першому турі, необхідно набрати понад 50% голосів виборців, що прийшли на виборчі дільниці. У ЦВК поінформували, що в Білорусі зареєстровано 7 млн 087 тис виборців.

Нині у виборчій кампанії беруть участь приблизно 290 кандидатів, що представляють в основному кандидатів від влади, політичних партій, що підтримують курс керівництва країни. Беруть участь у виборах також 26 кандидатів від опозиційної білоруської партії лівих "Справедливий світ", представники Білоруської соціал-демократичної партії (Грамада), кандидати, підтримувані громадянською кампанією "Говори правду".

Організатори виборів не виключають, що новий парламент може бути обраний уже в першому турі. Наразі з 110 виборчих округів 16 є безальтернативними.

На парламентських виборах зареєстровано близько 16 тисяч національних і близько 800 міжнародних спостерігачів. Місію від СНД представляють близько 350 спостерігачів, місію БДІПЛ ОБСЄ - близько 260, ПА ОБСЄ - 74. У день голосування до роботи долучилися ще короткострокові спостерігачі, що представляють місії СНД і ОБСЄ.

Планується, що попередні підсумки голосування стануть відомі пізно ввечері у неділю. Місії спостерігачів від СНД І ОБСЄ висловлять свою думку про білоруські вибори у понеділок 24 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі достроково обирають нижню палату парламенту, яка нічого не вирішує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути