четвер, 05 липня 2012 18:37

Спецтема: Боротьба за "мову"

"То й що, як спека" — до Українського дому підтягуються мітингувальники
9

Незважаючи на спеку, мітингувальники продовжують акцію
Фото: Фото: Валерія Радзієвська
Багато хто ховається в тінь

У четвер на східцях Українського дому триває протест проти закону про мови. До мітингувальників, які протестують на східцях Українського дому, долучилися кілька сотень учасників. "Беркут" з європейської площі пішов, лишилася вартувати лише міліція.

Хмельничанка Єлена Іванина, 27 років, каже, що рішення суду про заборону демонстрацій в центрі міста мітингувальників не лякає.

"Вчора було набагато страшніше. Людей було мало. І якось було хистко, невідома доля цього протесту. А зараз, коли він маштабів набув, не так страшно, позитивніше всьо. Бачили, як старші люди жартували з міліцією. Нема страху перед тими хлопцями. Було б дуже добре, якби справді Янукович не підписав закон, але це не єдине, через що зараз потрібно виходити на мирний протест. Але поки що все це не досягло такого маштабу, щоб кияни кидали роботу і приходити сюди в робочий час."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Українським домом продовжують спокійно мітингувати - "Беркут" не заважає

Киянин журналіст Богдан Плахотнюк, 22 роки, допомагав прибирати територію після газових бійок у середу. Ночує під Українським домом уже другу ніч.

"Цієї ночі познайомилися з полковником СБУ. Нам волонтери передали два намети — один для голодуючих, інший для реєстрації. Прибіг полковник о 4 ранку, сказав, що не можна ставити цей намет, бо ніякого сонця немає. Ми їх нормально відкинули — всі стали в шеренгу, і все. Весела нічка була. А день якийсь слабенький — позабирали "Беркут", одна міліція стоїть. Вони більше нас бояться, ніж ми їх. З міліціонерами ми тут спілкувалися. Веселі хлопці. Легко йдуть на розмову. Такі ж люди, як ми. Можемо бути тут хоч і тижнями. То й що, як спека. Ми ж Помаранчеву на морозі вистояли. Люди під'їздять потроху . Сьогодні приїхала львівська організація "Тризуба". Радикали. Людей опівдні тут було більше тисячі, ближче до двох. Після газу грудна клітка боліла трохи, хоч я був порівняно далеко — за метрів 15. Газ пішов за вітром. Комусь із наших щитом нігтя зірвали на великому пальці на нозі. Незначні травми. Газ у відповідь — це самозахист. Газові балончики можна ж купити у будь-якому військовому магазині. Я не маю. Швидко бігаю."

Домогосподарка з Івано-Франківська 34-річна Тетяна Мельник не вірить, що мітинг можуть розігнати силою.

"Вони не підуть на жінок і на дітей. Вони теж цього не хочуть. Мені здається, нема у них такої готовності. Якби вони хотіли, то всіх би тут вже побили. Я хочу показати свою позицію, що ми не бидло. А як влада поступить, це уже на її совісті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники української мови закидали портрет Януковича яйцями

"Та він сміється над нами, - говорить пенсіонер Роман Некодь, 67 років. - Я вийшов за мову, але мені гидко рядом з оцими злиднями, які на Майдані, вибачте, просрали все, що могли, стояти. А тепер вони своїми партійними прапорами махають, хочуть, щоб їх знов вибрали. Їх всіх треба на березах повісити. У мене обширний інфаркт недавно був, але я стою. Я прийшов всупереч вождям захищати дійсно мову."

Зараз ви читаєте новину «"То й що, як спека" — до Українського дому підтягуються мітингувальники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути