пʼятниця, 05 квітня 2013 17:40

Спецтема: Демарш провладної більшості

Тимошенко закликала Януковича не підписувати закони, які ухвалили "путчисти"

Тимошенко закликала Януковича не підписувати закони, які ухвалили "путчисти"
Тимошенко - Януковичу: Ні за яких обставин не підписуйте незаконно розглянуті вашою парламентською більшістю законопроекти. Фото: zn.ua

Колишня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликала президента Віктора Януковича не підписувати закони, прийняті парламентською більшістю 4 квітня на засіданні, що проходило на вулиці Банковій.

Відповідне звернення розміщено на офіційному сайті Блоку Юлії Тимошенко.

"Ні за яких обставин не підписуйте незаконно розглянуті вашою парламентською більшістю законопроекти, хто б вам це не радив робити. Як тільки ви поставите під цими законопроектами свій підпис, ви принизите себе і саму посаду президента України", - йдеться в заяві.

Тимошенко зазначила, що в історії України вже були подібні дії парламентської більшості, і вони виявилися помилковими.

"Сьогодні (4 квітня) народні депутати вашої парламентської більшості залишили сесійну залу у Верховній Раді, сховалися за зачиненими дверима від засобів масової інформації, своїх колег - опозиційних народних депутатів і майже в підпіллі почали приймати закони іменем українського народу. Це розвал основ життя держави, який відбувається під вашим керівництвом ", - зазначено у зверненні.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Без кнопок, журналістів і опозиції - "регіонали" провели власне засідання парламенту

Тимошенко підкреслила, що подібна ситуація вже була в історії України.

"У той час наша парламентська більшість робила те ж саме: покинула сесійну залу і окремо від парламентської опозиції приймала рішення в Українському домі. Ми тоді, як і ви сьогодні, відчували себе всесильними і переможцями, тому що вважали наші цілі настільки праведними, що вони нам дозволяли діяти силовими методами. Я звертаюся до вас сьогодні, тому то вважаю, що тоді була допущена історична помилка усіма, хто був учасником тих подій в Українському домі, навіть якщо юридично все було зроблене бездоганно, тому що той своєрідний парламентський переворот залишив в історії України принизливий присмак несправедливості та беззаконня. І всі народні депутати, які брали в ньому участь, замазані в тому політичному насильстві. Хотілося б вирвати і спалити ті історичні сторінки, але той сором уже став безсмертним", - йдеться в заяві.

Екс-прем'єр закликала Януковича негайно втрутитися в ситуацію, що склалася, і зібрати загальнонаціональний круглий стіл для пошуку компромісу.

"Я ще раз звертаюся до вас, Віктор Федорович, з порадою не повторювати ту помилку і невідкладно особисто втрутитися в ситуацію, яка склалася у Верховній Раді. Ні за яких обставин не підписуйте незаконно розглянуті вашою парламентською більшістю законопроекти, хто б вам це ні радив робити. Як тільки ви поставите під цими законопроектами свій підпис, ви принизите себе і саму посаду президента України ", - зазначила Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На хр*на вони нам уже нужні. Пішли - хай ідуть" - Москаль про засідання "регіоналів"

"Це той момент, коли ви зможете почати підніматися на рівень лідера країни. Негайно зберіть загальнонаціональний круглий стіл, запросіть на нього всіх позафракційних депутатів, делегації від усіх парламентських фракцій та допоможіть їм знайти компроміс по всіх конфліктних питаннях, які призвели до тяжкої парламентській кризі, але не імітуйте знаходження компромісу, а реально його знаходите. Якщо ви досягнете порозуміння з усіма парламентськими фракціями, ви тим самим зробите перший крок налагодження ваших відносин з народом, доля якого зараз довірена вам як президенту України", - йдеться в заяві Тимошенко.

Екс-прем'єр підкреслила, що вважає неприпустимим використання в сформованій ситуації "абсолютної влади".

"Утримайтеся під час цих переговорів від використання абсолютної влади, яку ви сконцентрували в своїх руках. Спробуйте знайти розуміння на основі мудрості та справедливості. Повірте мені, Вікторе Федоровичу, що це лише ілюзія, що гідним лідером нації є той, хто може всіх силою скрутити в баранячий ріг. Це непоганий трюк для циркової арени, але гідним лідером може бути лише той, хто для свого народу є втіленням справедливості, голосом правди, гарантом захищеності, хто може не розривати, а з'єднувати, не принижувати, а любити. Сьогодні країна потрапила в смугу небезпечної турбулентності, яка загрожує її існуванню. Багатьом людям страшно. Вони розгублені і потребують підтримки та справедливих дій. Як сказав один із найкращих президентів Сполучених Штатів: "Країні сьогодні потрібно перев'язати рани". Так склалися обставини, що сьогодні ви можете це зробити. Якщо ви відмовитеся від підписання несправедливо прийнятих сьогодні законопроектів, зберете загальнонаціональний круглий стіл і справедливо допоможете вирішити у Верховній Раді конфліктні питання, ви впишете першу гідну сторінку в історію вашого правління", - йдеться у зверненні.

"Прислухайтеся до моїх порад, тому що зробити те, що я раджу, потрібно не тільки для повернення спокою в країну, це потрібно в першу чергу вам особисто, бо Україна має таку історичну анатомію, що брати її силою безперспективно. І не такі як ви, пробачте, пробували. І де вони? Україні може бути зі своїм лідером лише по любові, по довірі, по мудрості, по справедливості. Нажаль, поки у нас таких президентів не було. Ще не пізно спробувати вам. Почніть зараз", - йдеться у заяві Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко закликала Януковича не підписувати закони, які ухвалили "путчисти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути