пʼятниця, 07 грудня 2012 20:23

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко обрали кандидатом у президенти - "а тепер можна й на пиво"
14

Фото: Фото: Ольга КАМЕНЄВА

Рада Об'єднаної опозиції визначила Юлію Тимошенко єдиним кандидатом на президентських виборах 2015 року.

Біля входу до готелю "Русь" у Києві із чорної "Тойоти кемрі" виходить 55-річний Анатолій Гриценко. Плащ розвівається на вітрі. Під ним бузкового кольору сорочка й така ж краватка. Гриценко зупиняється, витягає з кишені пачку "Мальборо голд" та прикурює.

У п'ятницю, 7 грудня, тут відбудеться засідання Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

За хвилину дверцятами джипа "Ленд ровер" гримає 38-річний Арсеній Яценюк.

- Куріння шкодить здоров'ю, - усміхається Гриценкові й тисне руку. Швидко заходить до готелю.

У холі на першому поверсі на довгих столах чай, кава та апельсиновий сік. На тацях — маленькі булочки вкриті цукровою пудрою. Яценюк бере горнятко кави та сьорбає. Одягнутий у яскраво синій костюм, голубу сорочку та краватку з червоними смужками. Його оточують журналісти.

- Про що сьогодні піде мова?, - запитують. Він мовчки усміхається та хитає головою.

Об 11 годині члени Ради об'єднаної опозиції заходять до конференц-зали. Тут стоїть довгий стіл, вкритий синьою скатертиною. Позаду нього - двометровий плакат із зображенням Юлії Тимошенко та колючим дротом по кутках. На столі пляшки Моршинської та таблички з іменами. Навпроти нього — сидять журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В БЮТі закликали своїх союзників підтримати єдиного кандидата на президентських виборах

- Так. Бондаренко - не то. Тарасюк - не то, - піднімає одну за одною таблички лідер "Фронту змін" та йде уздовж столу. - О, Яценюк. Є.

Сідає у центрі. Справа від нього — Олександр Турчинов, зліва — Анатолій Гриценко. Далі — ще семеро членів Ради.

- Шановні друзі, - розпочинає Яценюк. - Парламентські вибори 2012 року — це був тільки перший крок для того, щоб сформувати фундамент перемоги українських демократичних сил на президентських виборах. Здається, що до них ще далеко. Але ми повинні вже сьогодні визначити єдиного кандидата від опозиційних сил до 2015 року. Адже боротьба розпочалась. Саме тому вношу на розгляд членів Ради Об'єднаної опозиції питання визначення єдиного кандидата. На моє переконання, таким може і повинна бути Юлія Тимошенко.

Яценюк робить паузу, вдивляється у присутніх пів хвилини.

- Прошу висловитися членів Ради Об'єднаної опозиції, - каже він.

Лідер Народного руху України Борис Тарасюк поправляє окуляри.

- Цим рішенням ми фактично перекреслюємо і заперечуємо чутки щодо членів Об'єднаної опозиції, які нібито хотіли балотуватися у президенти України, - каже. - Цим рішенням ми зупиняємо спекуляцію наших політичних опонентів навколо того, що ми нібито змирилися з тим, що Юлія Тимошенко знаходиться в ув'язненні.

Яценюк киває головою.

Гриценко наголошує на тому, що Об'єднана опозиція та українське суспільство загалом повинні зробити все можлива для звільнення екс-прем'єра. Члени Ради схвально перешіптуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Тимошенко залишиться у тюрмі, Яценюк, Кличко і Тягнибок перетворяться у комічну трійку — експерт

Лідер партії "Реформи і порядок" Володимир Бондаренко схрещує пальці:

- Досвід минулих парламентських виборів показав, що ми перемогли стереотип — де два українці, там три гетьмани. Останні вибори у Києві показали, що там, де ми домовилися, там в нас є перемога. Тому партія "Реформи і порядок" підтримає Юлію Тимошенко на президентських виборах.

Слово бере Микола Томенко.

- Потрібно переконати українську і міжнародну спільноту у тому, що українські вибори без Тимошенко — означатимуть відсутність виборів в Україні. - говорить він. - Також ми повинні вже сьогодні проаналізувати виборче законодавство, щоб не допустити такого як було на парламентських виборах. Тоді за кілька місяців до виборчої кампанії, ми були не задоволені певними виборчими нормами.

- Голосуємо, хто за визначення Юлії Тимошенко єдиним кандидатом від Об'єднаної опозиції на президентських виборах 2015 року, - пропонує Яценюк.

Усі дев'ять членів Ради підіймають руки.

- Думаю, питати хто проти чи утримався не доцільно, - зауважує, бере білу папку із золотистим тризубом вгорі та підписує документ у ній. Передає її по ряду. Лідери Об'єднаної опозиції ставлять свої підписи. Повертають документ Яценюку.

- А-ну перевірю, може хтось не підписав, - жартує він і вдивляється в документ.

Присутні сміються.

- Вітаю всіх із цим рішенням, - говорить Яценюк та тисне руки членам Ради. - Через єдність — до перемоги!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ударі кажуть, що БЮТ спішить поперед батька в пекло з єдиним кандидатом

Усі виходять з-за столу.

- А тепер можна й на пиво, - жартує Микола Томенко.

Дружина ув'язненого екс-міністра МВС Юрія Луценка — Ірина підходить до Яценюка. Вбрана у чорний костюм. Сідають в кутку зали та про щось перешіптуються. Ірина Луценко віддає Яценюку теку з паперами. Той переглядає їх, киває і ховає до чорної шкіряної сумки.

- Чекаємо на рішення Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко, - каже він журналістам. - Воно має бути за кілька місяців. Сподіваюся, Юлію Володимирівну звільнять. Тоді з неї знімуть судимість і вона зможе балотуватися.

- Якщо цього не станеться, кого може висунути опозиція на президентських виборах?, - питають журналісти.

- Зараз не потрібно обговорювати припущення, - різко відказує Яценюк. - Це рішення (про підтримку кандидатури Юлії Тимошенко на президентських виборах, - ГПУ) є правильним. Воно виникло на одній з Рад Об'єднаної опозиції. Я його підтримав і поставив сьогодні на обговорення. І за нього проголосували.

Яценюк швидко йде у бік виходу. Журналісти біжать за ним.

- А що з приводу створення єдиної партії на базі Об'єднаної опозиції?, - кричать навздогін. Він обертається.

- Єдина фракція і єдина партія. І будь-хто, хто рухатиметься проти цього курсу, не буде йти з нами до перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко обрали кандидатом у президенти - "а тепер можна й на пиво"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути