пʼятниця, 06 липня 2012 15:34

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Ті, хто сьогодні голодує, також винні у прийнятті закону" - Глузман

"Ті, хто сьогодні голодує, також винні у прийнятті закону" - Глузман
Фото: weekly.ua

Відповідальність за прийняття "мовного" закону Ківалова-Колесніченка лежить на українській опозиції такою ж мірою, як і на владі, вважає Семен Глузман, правозахисник, колишній дисидент та політв'язень, відомий психіатр, президент Асоціації психіатрів України, один з учасників ініціативної группі "Першого грудня ". Він дуже емоційно й жорстко відгукнувся у коментарі Gazeta.ua про сьогоднішню діяльність опозиції.

"Щоб оцінювати цю ситуацію серйозно я б дуже хотів, щоб її прокоментував наш колишній президент Ющенко. Адже він себе називав найбільш патріотичним президентом України. І він же дав Ківалову якусь нагороду за його, напевне, українську діяльність, яка є дуже сумнівною не тільки для мене, а й для багатьох інших. А оскільки Ківалов є одним з тих, хто продукував цей скандальний закон, то я вважаю, що пояснення потрібно вимагати від Ющенка. Тому що він жодного разу перед нами - виборцями - не вибачився. Всілякі Івани Драч та багато інших, які були в парламенті і при владі, також нічого не зробили".

Як Ви могли б оцінити сам закон?

- Я не працюю в інтернеті, я користуюся іншими джерелами інформації. Але мені відразу ж повідомили про цей документ, потім його показали. Там є для мене, як для громадянина України, сумнівні деталі. Наприклад 10%. Я не розумію як 10% можуть диктувати свої умови 90%. Може я чогось не розумію в своєму житті. Але для мене найголовнішими були прізвища авторів. Для мене, людини емоційної, це було підставою для емоційного вибуху. Бо якщо Ківалов і Колесніченко щось продукують, то я завжди проти.

Багато хто вважає, що закон не досконалий або ж є просто "димовою завісою".

- Найбільше обурює те, що цей закон слугує просто для відволікання уваги від важливих проблем у державі. Завжди, як і справа, так і зліва є психопати, яким чогось не вистачає. Насправді країна абсолютно спокійно живе, поки в хід подій не втручаються політики. Як тільки наближаються вибори, починається це жахливе зіткнення всіх з усіма. Я говорю російською, хтось українською і проблем у спілкуванні в нас немає. Мені експерти сказали, що в цьому році 90% дітей в Криму, які здавали тестові іспити, вибрали українську літературу і мову, а не російську. Це говорить про те, що країна рухається абсолютно нормальним європейським шляхом. Європейський шлях - це ж не українська, албанська або російська мова. Це пристосування до нормального спокійного життя. Ми потроху пристосовуємося до нього, наша молодь виростає певною мірою вже європейською. А тут знову починаються вибори. Тому ті, хто сьогодні голодують, насправді також винні в тому, що сталося. Адже ніхто з них ніколи не говорив те, що вони повинні були сказати - що їм соромно за того президента, якого ми підтримували. Тому я не підтримую їх. Я не бажаю їм смерті від голоду, розумію, що ці голодування не справжні, і боротьба не справжня. Я спостерігав, ще коли бував на програмах Шустера, як при вимкненій камері вороги, які щойно рвали один на одному шкіру, обіймаються, цілуються і запрошують один одного в гості. Немає справжньої ворожнечі і немає справжнього патріотизму. Ось проблема наших політиків - вони всі штучні і думають тільки про себе.

Як, на Вашу думку, потрібно діяти українцям у ситуації, що склалася?

- Це дійсно трагічна ситуація, скоро вибори. Якби від мене залежало, я б наполягав на тому, щоб ввели знову пункт "проти всіх" і я голосував би проти всіх. Я розумію, що це неправильно. Але вибирати менше зло - це ще більш неправильно.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто сьогодні голодує, також винні у прийнятті закону" - Глузман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути