вівторок, 23 березня 2010 11:16

Табачник про мову навчання, Голодомор і Бандеру

Табачник про мову навчання, Голодомор і Бандеру

Батьки українських школярів і студенти отримають право обирати мову навчання, заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

"Ми вже зараз створюємо робочу групу, яка повинна розглянути найбільш хворобливі питання освіти, у тому числі і по мові. Головний принцип, який буде закладений, - батьки учнів в школі і студенти у вузах повинні мати право самі обирати, на якій мові вчитися. Вони повинні давати заявки, і вони повинні задовольнятися", - сказав міністр в інтерв"ю газеті "Сегодня".

Табачник відзначив, що планує в квітні зібрати в міністерстві "всіх 500 директорів київських шкіл і запитати у них, як вони виконуватимуть законодавство України щодо вимог батьків самим обирати мову навчання дітей".

"Що стосується вузів, то оскільки вони отримають більше автономії, отже, вони зможуть гнучкіше визначати і мову навчання", - додав міністр.

Табачник також заявив, що цього року "всі школярі України здаватимуть тести на мові навчання".

Крім того, Табачник запевнив, що теми ОУН-УПА, Голодомору в Україні подаватимуться в підручниках у такому вигляді, "в якому їх напишуть фахівці".

"Але якщо давати свою оцінку, то вважаю, що потрібно говорити правду. Якщо якась політична сила співпрацювала з Гітлером, то потрібно говорити, що вона співпрацювала з Гітлером. Якщо європейські парламентарії говорять, що ви зробили помилку (присвоївши Степану Бандері звання Героя України), то потрібно притримати гординю", - відзначив він.

Табачник також відзначив, що ні президент, ні прем"єр навіть не пропонували йому подумати про відставку у зв"язку зі звинуваченнями в антиукраїнській позиції.

"Думаю, що вони розуміють - це шантаж і політтехнологія. Відстрілювати поодинці членів уряду. Якщо говорити військовою термінологією, я горджуся тим, що мені випала доля передового батальйону, який перейняв на себе вогонь ворога для того, щоб дати головним силам уряду - економічному блоку, - зібратися з силами", - сказав він.

Нагадаємо, що низка облрад західних областей України зажадали відставки Табачника, звинувачуючи його в антиукраїнській позиції.

Зараз ви читаєте новину «Табачник про мову навчання, Голодомор і Бандеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути