четвер, 12 квітня 2012 14:14

Стретович про Саламатіна: "Хто міг передбачити, що Україна буде позичати вар'ятів"

Стретович про  Саламатіна: "Хто міг передбачити, що Україна буде позичати вар'ятів"
Володимир Стретович пояснив, де Саламатін порушив заокн. Фото: ukr.obozrevatel.com

Народним депутатом України може стати лише людина, яка є громадянином України, і в той же час останні 5 років проживала на території України.

Про це розповів народний депутат від НУ-НС Володимир Стретович, коментуючи свою попередню заяву, що міністр оборони Дмитро Саламатін став у 2007 році народним незаконно, бо отримав українське громадянство лише у 2005 році.

Водночас, у Законі України Про вибори народних депутатів сказано: "Депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років".

Стретович пояснив: "Мається на увазі: бути громадянином і проживати 5 років. А не проживати, а потім отримати громадянство за місяць до того".

Він наголосив, що те, що людина 5 років до цього проживала в Україні і не мав громадянства, не дає їй права балотуватися до парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів дали зрозуміти, що Саламатін - брехун

"Як перевірити проживання? Чим підтвердити? Готельними чеками, квартирами? Він що, прописувався як громадянин? Ні. У нього ж не можна перевірити, що він дійсно проживав. Хто дасть довідку, що він дійсно проживав в країні 5 років?", - підкреслив нардеп.

Стретович також пояснив для чого в законі передбачена норма про обов'язкове проживання на території України протягом 5 років: "Норма писалася для того, що ти, наприклад, громадянин і поїхав на 5 років проживати до Канади і не проживав в Україні, то ти не маєш права балотуватися. Об'єднана норма проживання і громадянства одночасно, що ти будучи громадянином ще й проживаєш 5 років. Ці норми треба скаласти до купи".

На його думку, члени ЦВК свого часу, обійшли цю норму не правильним тлумаченням закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саламатіну вже років шість місце на зоні – Стретович

Відповідаючи на запитання, чи не вважає він, що варто в Законі Про Кабінет міністрів прописати норму, яка б не дозволяла людям, які були громадянами іншої держави ставати членами уряду, Стретович запевнив, що всіх ньюансів у законі передбачити неможливо.

"Хто міг передбачити, що в Україні не знайдеться кадрів і будуть позичати вар'ятів? Хто таке міг передбачити? Хто може передбачити, що не знайдеться охоронців із 46 мільйонів і треба з Росії взяти бодігарта. Звичайно, тепер вже навчені і треба прописувати. Але це ж абсолютно зрозуміла річ, яка лежить на поверхні. А в цьому випадку все деталізувати неможливо", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Саламатіна незалежність України - непорозуміння, вважає нардеп

Нардеп переконаний, що призначення Саламатіна міністром оборони дискредитує саму Україну як державу, яка не може виховати своїх кадрів.

На його думку, і Саламатін, і члени ЦВК, які причетні до обрання його народним депутатом у 2007 році, не понесуть жодної відповідальності за порушення закону.

Зараз ви читаєте новину «Стретович про Саламатіна: "Хто міг передбачити, що Україна буде позичати вар'ятів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути