понеділок, 14 листопада 2016 10:48

США не дають летальну зброю Україні з однієї причини - експерт

США не дають летальну зброю Україні з однієї причини - експерт
Юрій Фельштинський

США не надають Україні летальної зброї через відсутність офіційного стану війни з Росією.

Про це в інтерв'ю "Апостроф" сказав російсько-американський історик Юрій Фельштинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС не мінятиме політику щодо Росії після перемоги Трампа

"Україна без бою віддала Крим, досі не розірвала з Росією дипломатичних відносин (не кажу вже про оголошення війни). Досі є найбільшим торговельним партнером Росії, досі віддає Росії борги, виплачує гроші. Досі має безвізовий з Росією режим і прямі рейси в Росію. Досі тримає на своїй території російських журналістів-пропагандистів і ганяє по своєму теле- і радіоефіру російські канали і проросійські програми. Летальну зброю надають країні, яка перебуває у стані війни. А ви у стані війни з Росією як держава не перебуваєте. Росія з вами - перебуває, в міру своїх військово-політичних можливостей, а ви з Росією - ні", - пояснив він.

Водночас Вашингтон і ЄС не "здають" Україну Москві, вважає історик.

"Трамп із легкістю поступився б Путіну у всіх переговорних пунктах щодо анексованого Криму, окупованих територій Донбасу і, може, навіть всієї України. Трамп відмовився б і від санкцій проти Росії. Але в українському питанні основний голос належить сьогодні не США, а Європі та Україні. Та й у Конгресі/Сенаті в США не всі готові віддати Україну Путіну. Не думаю, що Україну можна "здати" Росії легко і швидко, поки канцлером Німеччини є Меркель, а президентом Франції - Олланд", - зауважив він.

За словами Фельштинського, Росія зробить все від себе залежне, щоб повалити Олланда не пізніше квітня-травня і Меркель - не пізніше жовтня 2017 року, коли у Франції і Німеччині будуть чергові вибори.

"Прерогатива України - здаватися Путіну чи ні. Поки що Україна не здається. Тут все залежить передусім, а, може, і виключно - від самої України", - каже історик.

Раніше у посольстві України в США заявляли, що потрібно залишитися в топ-10 американських пріоритетів.

Зараз ви читаєте новину «США не дають летальну зброю Україні з однієї причини - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути