середа, 23 листопада 2016 14:24

Соціологи сказали, кому найбільше довіряють українці

Соціологи сказали, кому найбільше довіряють українці
Михайло Міщенко, соціолог

Найбільше українці довіряють волонтерам — 65%, на другому місці церква — 59%. Замикають трійку лідерів довіри Збройні сили — 58%, згідно з соціологічним дослідженням Центру Разумкова.

Водночас недовіра до президента, уряду та парламенту сягає 67-79%, а до політичних партій — 77%.

Рівень довіри до церкви, Збройних сил і засобів масової інформації завжди був високим, - розповів Gazeta.ua Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

- Ще кілька років тому ми навіть не давали такого варіанту відповіді як "волонтери" в опитуваннях. Вони були й до початку АТО, але не такі значущі. Не існувало й такого явища як добровольчі батальйони. Зараз їм довіряє 57 відсотків українців.

Найбільшою довірою користуються нові інституції - Національна гвардія та добровольчі батальйони. А діяльність волонтерських організацій здебільшого направлена на допомогу їм. Такий вибір українців відображає реалії країни — перебування у стані воєнного конфлікту.

Додам, що підвищився рівень довіри й до громадських організацій. Це, очевидно, пов'язане з активізацією громадянського суспільства в останні роки. Тепер люди покладають надії не на владу, а на організацію громадян.

Чи зріс рівень довіри до органів внутрішніх справ?

- Новій патрульній поліції довіряють 44 відсотки, а поліції (міліції) — 25. Ставлення істотно відрізняється, тому що патрульна поліція створювалася як нова соціальна інституція на хвилі революції, а міліція вже здобула негативний імідж корумпованої структури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голову Національної поліції оберуть на конкурсі

Чому такий низький рівень довіри - менш як 25% - до новоствореного Національного антикорупційного бюро?

- Це пов'язано зі скепсисом стосовно того, чи зможе бюро реалізувати покладені на нього функції. Проте є позитивна динаміка: якщо у квітні різниця між тими, хто не довіряє й довіряє цій інституції, становила 34 відсотки з перевагою тих, хто не вірить у неї, то тепер — 27%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт дав рецепт викорінення корупції

Рівень недовіри українців до президента, уряду, парламенту критичний?

- Тут важлива наявність альтернативи. Було б критично, якби рівень довіри до опозиції був істотно вищим, ніж до влади. Але довіра до всіх політиків загалом низька.

Що може бути наслідками такої високої недовіри?

- Можливо, на майбутніх виборах президент і уряд втратять владу, виберуть когось іншого. Не думаю, що будуть дострокові вибори чи істотні зміни на політичній арені.

Проте президент, парламентарії мають спрямувати діяльність на виправдання очікувань і задоволення вимог свого виборця.

Понад 77% недовіри до політичних партій - це для України звичний показник?

- Звичний, принаймні для останнього десятиліття. Не пам'ятаю, коли ставлення до політичних партій було позитивним. Люди загалом не довіряють політикам, які більше переймаються вирішенням особистих питань, ніж проблем громадян.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи сказали, кому найбільше довіряють українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути