середа, 15 січня 2014 15:52

Ситуація з майданом патова - Грицак

Ситуація з майданом патова - Грицак
Ярослав Грицак. Фото: culture.unian.net

Ситуація з майданом зараз патова. Є брак виразних дій, як з боку влади, так і збоку майдану.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав історик Ярослав Грицак.

Говорячи про досягнення майдану, він наголосив, що майдан "не лишає байдужих".

"По-перше, ті хто підтримують майдан, більшість з них там були. Кожен старався там бути. По-друге, звичайно є розчарування, є змученість і є певна депресія, але є постійні заклики не піддаватися ні одному, ні другому, ні третьому. Тому ситуація ані така добра, ані така погана, як ми собі думаємо. Вона просто патова. Є брак виразних дій, як і з боку влади так і збоку майдану", - сказав Грицак.

На думку історика через наявність майдану Україна стає мірилом, за яким будуть міряти інші країни.

"За останні 10 років, а може й більше, ми не маємо в світі прикладу такого добре розбудованого, активного і розумного громадського суспільства. Тому що воно дуже зріле і видно як воно тримається подалі від насильства. Про це можна було тільки мріяти. Я не вірив, що це може існувати настільки довго, але це існує і це вже стало класикою", - зауважив він.

"З іншого боку, якби це було в якійсь іншій країні то уряди б уже давно кілька разів подали у відставку. Проблема України полягає в тому, що ми маємо неординарний уряд, в гіршому розумінні цього слова. Такого уряду ще ніколи не було. Це так, якби в 30-их роках до влади в США прийшов не Рузвельт, а Аль Капоне", - додав Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі українці попросили "Майдан" готуватися до референдуму

Він висловив думку, що майдан треба переструктуризувати.

"Майдан не принесе швидкої перемоги, але на довгу мету це може бути більш продуктивно чи вигідно, тому що це дає час суспільству на більш розважливі кроки і нові стратегічні розв'язки", - зауважив історик.

Здобутком майдану Грицак назвав також те, що все частіше люди почали покладатися на себе, а не розраховувати на лідерів. На думку історика "це дуже важливий показник переходу суспільства до більш зрілого стану".

Зараз ви читаєте новину «Ситуація з майданом патова - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути