середа, 17 лютого 2016 20:57

"Система електронних закупівель заощаджуватиме 50 мільярдів гривень щороку" — Нефьодов

"Система електронних закупівель заощаджуватиме 50 мільярдів гривень щороку" — Нефьодов
фото: Gazeta.ua

Система електронних закупівель ProZorro заощаджуватиме 50 мільярдів гривень щороку. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів заступник міністра економіки Максим Нефьодов.

"ProZorro за 15-ий рік зекономив 500 мільйонів гривень. Зараз ця сума становить 580 мільйонів. Зростає кожного дня. Це реальний ефект від нашої роботи. Це ми заощадили стільки грошей для держави. В подальшому система заощаджуватиме 50 мільярдів гривень щороку. Це як весь бюджет Збройних Сил України", - каже Нефьодов.

Нагадаємо, Петро Порошенко підписав закон про публічні закупівлі. Законом передбачається запровадження електронної системи закупівель для всіх держзакупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, і робіт – вартість яких дорівнює або перевищує 1,5 мільйона гривень (для замовників, що здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання, вартість товарів і послуг – дорівнює або перевищує 1 млн гривень та для робіт – дорівнює або перевищує 5 млн гривень). "Реалізація закону дасть можливість знизити рівень корупції", – повідомили в АП.

На уточнення, чи не дзвонили люди, які роками вигравали тендери, Нефьодов відповів, що "такі люди стали дуже нещасними".

"Як мінімум, намагаються саботувати використання системи. Вчора от відмінили тендер Дніпропетровського комунального підприємства, яке хотіло закуповувати через ProZorro 1100 літрів горілки, коньяку і віскі, 2 тисячі 600 літрів пива. І це комунальне підприємство! Це – дуже кумедний приклад, але він показує рівень жахіть у закупівлях. А потім депутати на місцевих рівнях розказують: "Не голосуйте за систему ProZorro, бо вона створена Коломойським, вона погана, небезпечна. Залиште все, як є". За нашими розрахунками, тільки наведення ладу в публічних закупівлях дозволить прискорити зростання ВВП на піввідсотка на рік", - каже Нефьодов.

Мінекономіки також буде продумати рішення для кожного варіанту шайхрайства, коли намагатимуться обійти ProZorro.

"Все можна обійти. Наше завдання знайти рішення для кожного варіанту шахрайства. Для більшості ним є електронна система. Але не для всіх. Наприклад, багато шахрують з оплатою. Улюбленому постачальнику платять за день, а не улюбленому — можуть заплатити або й ні. Тому маємо не тільки відстежувати торги й угоди, а й чи була оплата. Що ми й робимо, інтегруючи ProZorro із eData - системою онлайн-відстеження платежів держказначейства. Якщо якийсь держаний орган або підприємство систематично не розраховується або затримує платежі на місяці, туди має приходити держфінінспекція, правоохоронні органи", - наголосив Максим Нефьодов.

Повну версію інтерв'ю Нефьодова читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Система електронних закупівель заощаджуватиме 50 мільярдів гривень щороку" — Нефьодов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути