вівторок, 24 грудня 2013 16:01

Симоненко: "Вихід з кризи - в економічній та політичній реформах"

Симоненко: "Вихід з кризи - в економічній та політичній реформах"

Підписання президентами України і РФ пакету документів з двостороннього співробітництва, а також принципову згоду Москви виділити Києву мільярдні кредити і знизити ціну на російський газ стало воістину історичною подією. Як підкреслюють експерти, від вироблення чіткого плану співпраці з Росією та Митним Союзом не в останню чергу залежить подолання нашою країною суспільно-політичних та економічних проблем. Наскільки це можливо, ГолосUA з'ясовував у лідера КПУ Петра Симоненка.
- Петре Миколайовичу, низка угод з РФ підписана, Москва знижує для України ціну на газ і виділяє Києву кредит у розмірі 15 мільярдів доларів. Чи достатньо цього для виходу з глибокої економічної кризи?
- Досягнуті минулого тижня в Москві українсько-російські домовленості забезпечать реальну підтримку нашому виробнику. Крім того, ми, комуністи, позитивно оцінюємо наданий Росією грошовий кредит - поза всяким сумнівом, він допоможе уникнути обвалу банківської системи країни. КПУ виступала категорично проти вимог МВФ про підвищення цін на газ і електроенергію для населення, скорочення кількості держслужбовців і зниження їніх зарплат, впровадження драконівської пенсійної реформи. Росія дала нам кредит без будь-яких попередніх вимог. Київ же зобов'язаний остаточно переглянути свої підходи у виборі вектора економічного співробітництва, щоб співпраця між Україною і Росією була прозорою і конкретною, захищала національні інтереси, пропонувала вигідні та перспективні програми.
- Які ж для цього є механізми?
- Найтісніші контакти з Москвою і партнерами Росії в рамках Митного союзу дозволять відродити машинобудування і суднобудування, забезпечать збереження і створення робочих місць та, зрештою, дозволять заявити про Україну, як про сильну промислову країну, якою вона була за часів Радянського Союзу. Тривала боротьба Компартії за правильний вектор зовнішньої інтеграції, за конструктивізм у визначенні перспективи співпраці з країнами-учасницями Митного союзу і, перш за все з Російською Федерацією, принесла користь українському народу. Наш народ хотів би стабільної політики з боку держави в частині життєвих умов - це дуже важливо для малого та середнього бізнесу, для великого бізнесу, для простого громадянина, який має можливість сподіватися на те, що сьогодні будуть знижені тарифи на газ та інші житлово-комунальні послуги. Зниження практично на 140 доларів за 1 тис. куб. м. ціни на газ - це реальна підтримка українського виробника, українського громадянина і держави Україна.
- Російські кредити та знижки - безумовно, позитивна віха в новітній економічній історії України. Коли середньостатистичний українець відчує це поліпшення в дії і слово "криза" буде викреслене з нашого лексикону?
- Тільки повноцінну участь у Митному союзі дозволяє розраховувати на економічне зростання, розвиток вітчизняних високих технологій, збереження за собою провідних світових позицій у кількох наукомістких галузей: авіації, космонавтиці, енергетичному машинобудуванні та інших. Ключовою гарантією подолання політичної кризи і реалізації курсу на народовладдя повинна стати політична реформа.
- Великі фінансові преференції з боку Москви напевно зажадають найретельнішої роботи над держбюджетом 2014 року. Як ви вважаєте, чи буде він прийнятий протягом двох-трьох місяців, як це обіцяє партія влади?
- Фракція Комуністичної партії України пропонує врахувати при формуванні проекту державного бюджету України на 2014 рік принципові положення і пропозиції. Для реалізації конституційного права громадян на доступну і безкоштовну освіту забезпечити фінансування галузі в обсязі не менше 10 відсотків ВВП, встановити мінімальну заробітну плату не нижче фактичного прожиткового мінімуму і забезпечити фінансування соціальних гарантій інвалідам, ветеранам війни, праці, дітям війни та іншим соціально незахищеним групам населення, а також погашення заборгованості за вкладами Ощадбанку. В матеріалах, які дають уявлення про основні параметри бюджету, ми бачимо, що багато вимог комуністів уряд врахував. Так, мінімальна зарплата збільшиться до 1 250 грн. (з 1 липня) і до 1 301 (з 1 жовтня), прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць зросте до 1256 грн. (було 1176). Крім іншого, збільшиться допомога при народженні дитини - перша дитина - 31 688 грн., другоЇ - 63 375, третьої та наступної - 126 750. Виросте розмір соцдопомоги малозабезпеченим сім'ям: на дітей від 3-х до 13 років на 250 грн., від 13 до 18 - на 500 грн. Збільшиться обсяг субвенцій з держбюджету на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам дитинства та дітям-інвалідам і тимчасової допомоги дітям на 8,8 млрд. грн. в цілому. І, нарешті, на погашення боргів Ощадбанку СРСР перед громадянами України планується направити 6 млрд. грн. Тільки тоді, коли бюджет стане соціально значущим, його можна буде приймати "без купюр".

Зараз ви читаєте новину «Симоненко: "Вихід з кризи - в економічній та політичній реформах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути