пʼятниця, 26 жовтня 2012 11:34

СБУ тисне на адміністраторів патріотичних груп у соцмережах?

СБУ тисне на адміністраторів патріотичних груп у соцмережах?
СБУ змушує патріотів в Інтернеті співпрацювати. Фото: obozrevatel.com

Невідомі люди, які представилися співробітниками СБУ допитували керівників Інтернет-спільноти "Ми – Патріоти України" у соцмережі "Вконтакті", яка налічує близько 170 тисяч учасників та закликали їх до співпраці.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів прес-секретар партії ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Силовики вимагали від адміністраторів дати доступ до адміністрування групою та зобов'язатися на співпрацю з СБУ. У разі невиконання вимог силовиків погрожували проблемами, що розпочнуться в них та в їхніх родин.

"До нас подзвонили хлопці, які адмініструють найбільшу проукраїнську групу у "ВКонтакті". Вони живуть в різних містах і просто адмініструють цю групу, - розповів Сиротюк. - На них вийшли представники управління по боротьбі з організованою злочинністю і СБУ. Одного змусили підписати заяву про співпрацю, дати коди доступу до цих мереж, погрожували, розповідали, чим мають займатися, казали, щоб не лізли в політику і т.д."

Зокрема львів'янина Романа Чернецького, одного з керівників групи "Ми – Патріоти України", 16 жовтня викликали в УБОЗ щодо діяльності спільноти. Під час "спілкування" йому натякали на підривну діяльність Інтернет-спільноти супроти теперішнього режиму. Чернецького також схиляли до співпраці з СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тепер можуть відкрити справу, навіть якщо хтось телефоном скаже, що пора брати сокиру і йти у наступ" - Ігор Мазур

24 жовтня, до ще одного з адміністраторів групи – вінничанина Сергія Шайдаюка – навідалися невідомі особи, що представилися співробітниками СБУ, однак жодних документів не показали. Під час розмови йому сказали, що в спільноті були заклики до масових заворушень у разі фальсифікацій виборів. Силовики почали погрожувати кримінальною відповідальністю.

"Очевидно, з чим це пов'язано - влада боїться арабської весни, - переконаний Сиротюк. - Всі знають, що всі ті події, які відбувалися на Близькому сході, були координовані через соціальні мережі. І наша влада робить низку заходів, щоби убезпечитися від цього".

"Свободівець" пообіцяв тримати цю ситуацію під контролем і захищати цих людей. "Люди, на яких відбувався цей тиск, виявилися не з лякливих, одразу зв'язалися з нами, відповідно ми вчора зробили публічну заяву, щоби СБУ знала, що ми цією темою цікавимося, будемо цих людей захищати, надавати юридичну допомогу. І дуже добре, що хлопці віддали коди доступу до цієї групи і зразу виключили цього адміністратора", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд оштрафував пенсіонерку на 510 гривень, бо вона не голосуватиме за "Регіони"

Сиротюк підкреслив: "Це показує, що влада дуже боїться заворушень, робить всі зусилля, щоби нічого не сталося".

Водночас, він запевнив, що адміністратори групи жодної причетності до ВО "Свобода" не мають: "Українське середовище в нашій країні перебуває у певному гетто. Ми бачимо засилля російських ЗМІ та інше. Тому люди і об'єднуються в соціальних мережах, обмінюються музикою. Ми теж є в цій групі, час від часу хтось туди щось пише. Відповідно, ми на таких людських взаєминах, як "друзі в Інтернеті".

Зараз ви читаєте новину «СБУ тисне на адміністраторів патріотичних груп у соцмережах?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути