вівторок, 23 серпня 2011 16:43

СБУ порушила кримінальну справу проти "васильківських терористів"

СБУ порушила кримінальну справу проти "васильківських терористів"

Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальну справу за фактом підготовки до здійснення терористичного акту, публічних закликів до вчинення терактів і незаконного виготовлення вибухового пристрою членами низки екстремістських громадсько-політичних організацій.

"23 серпня слідчим відділом СБУ в Київській області порушено кримінальну справу за фактом підготовки до здійснення терористичного акту за ст.14 і 258 Кримінального кодексу, за публічний заклик до вчинення терористичного акту за ст.258-2 Кримінального кодексу і за незаконне зберігання та виготовлення вибухового пристрою - за ст.263 Кримінального кодексу", - повідомила на брифінгу у вівторок прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Вона зазначила, що в одному з приміщень, які належать Васильківській міській раді, був знайдений предмет, який за результатами експертизи визначено як готовий до вживання саморобний вибуховий пристрій осколкової дії, начинений цвяхами, болтами, металевими предметами. За словами прес-секретаря, радіус ураження внаслідок вибуху цього пристрою міг скласти більше 100 м.

Остапенко також підкреслила, що затриманих в цьому приміщенні трьох осіб у вівторок вранці відпустили, однак це не рятує їх від відповідальності, оскільки триває слідство. Вона також зазначила, що всі затримані є жителями Києва і підтвердила, що з вилучених у них матеріалів випливає, що затримані мають відношення до організацій Соціал-національна асамблея (СНУ) і "Патріот України".

"Крім вибухового пристрою у них було знайдено велику кількість листівок із закликами екстремістського характеру. На вилучених електронних носіях інформації знаходиться відео, де показано відпрацювання схеми блокування державних установ, схеми виготовлення саморобних вибухових пристроїв, а в одній з папок навіть знаходиться відео з дитячою порнографією" , - розповіла прес-секретар СБУ.

Вона назвала "абсолютних маячнею" заяви затриманих, поширені в засобах масової інформації, про те, що вони не мають ніякого відношення до знайдених доказів і їм їх нібито підкинули.

Остапенко наголосила, що головним завданням СБУ є попередження терористичних актів, відведення загрози від громадян України та попередження можливих людських жертв, що й було зроблено. "Сподіваюся, що День Незалежності ми зустрінемо спокійно", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, в понеділок прес-центр СБУ повідомив, що співробітники спецслужби затримали у Василькові трьох учасників "організованого злочинного угруповання", які нібито мали намір здійснити вибух під час святкування Дня Незалежності. За даними прес-центру, в орендованому ними приміщенні було виявлено саморобний вибуховий пристрій і близько 100 листівок "із закликами екстремістського характеру".

За інформацією ЗМІ, були затримані 5 членів СНА та організації "Патріот України", у тому числі депутат Васильківської міської ради, голова комісії з питань молоді та спорту Сергій Бевз. В організаціях заявили, що не мають ніякого відношення до нібито знайдених провокаційних листівок і вибухового пристрою, і що ті були підкинуті з метою спровокувати репресії проти членів СНА і "Патріота України".

Затримані всю ніч залишалися під вартою, але були відпущені о 6 годині ранку. За їхніми словами, до них не допускали адвокатів, били і вимагали дати свідчення проти себе та організації.

Зараз ви читаєте новину «СБУ порушила кримінальну справу проти "васильківських терористів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути