субота, 14 вересня 2019 14:41

Розповіли, як "Слуга народу" розрахується за звільнення ЦВК

Розповіли, як "Слуга народу" розрахується за звільнення ЦВК
Об'єктивних причин для звільнення ЦВК не було, каже голова КВУ. ФОТО: Facebook-сторінка "Слуги народу"

За підтримку рішення про звільнення ЦВК "Слуга народу" може збільшити розмір квоти в комісії для партій "Опозиційна платформа — За життя" і "Батьківщина".

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова ГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель.

"За наявною в мене інформацією, ми отримали банальні, брудні політичні торги. Зараз розглядають сценарій, коли "Слуга народу" розрахується за голосування збільшеними квотами для партій "Батьківщина" і "За життя". Тобто у той час, як ЄС і "Голос" отримають по одному представнику, ті дві партії можуть отримати по 2 у ЦВК. Думаю, що найближчими днями ми побачимо підтвердження моїм словам", — сказав він.

Об'єктивних причин для звільнення ЦВК не було, каже голова КВУ.

"Більшість проблем на виборах, зокрема кількість судових рішень, якими скасовані постанови ЦВК, не є проблемами в роботі ЦВК. Справа у недосконалому виборчому законодавстві й достатньо корумпованій судовій системі. Ще напередодні президентських і парламентських виборів експерти та ГО заявляли, що на порядку денному будуть ось такі проблеми — змінюймо виборче законодавство. Однак коли Зеленський запропонував змінити виборче законодавство, торкалися виключно питань виборчої системи. Жодних кроків для регуляції політичної реклами, прозорості виборчих коштів, реєстрації — не було".

Позитивом у роботі ЦВК на парламентських виборах Кошель називає спрощення зміни місця голосування та координацію роботи з НАЗК. Разом вони перевіряли фінансові звіти партій і кандидатів.

"Можна згадати звіти ОБСЄ, ЕНЕМО, NDI, Світового конгресу українців — у них була переважно схвальна робота ЦВК. Я оцінюю роботу ЦВК на хороших 8 з 10. Зараз навпаки треба робити роботу над помилками — збирати робочу групу і працювати над удосконаленням виборчого законодавства".

"У ЦВК було розуміння, що треба змінювати закон про ЦВК, потрібно реформувати саму комісію, брати участь у розробці виборчого законодавства. Але в умовах виборів і короткого терміну роботи жоден склад ЦВК з таким би не впорався. У них банально не вистачало часу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Слузі народу" пояснили, чому у відставку хочуть відправити весь склад ЦВК

13 вересня Верховна Рада України розпустила весь склад Центральної виборчої комісії — 17 осіб. Вони пропрацювали менш як рік із 7, передбачених повноваженнями.

Рішення підтримав 341 депутат, 41 проголосував проти, ще 2 — утрималися.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як "Слуга народу" розрахується за звільнення ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути