вівторок, 18 травня 2010 11:19

Росія хоче, щоб Янукович повернув їй власність СРСР за кордоном

Росія хоче, щоб Янукович повернув їй власність СРСР за кордоном

Керуючий справами Президента Росії Володимир Кожин сподівається, що Україна погодитися на передачу Росії усієї власності колишнього СРСР за кордоном.

Про це він сказав в інтерв`ю радіостанції "Эхо Москвы".

"Наша позиція була і залишається незмінною: Росія взяла на себе всі борги союзних республік і виплатила їх повністю. При цьому вся власність колишнього СРСР за кордоном також переходила РФ.

Україна, як неодноразово говорилося, погодилася на цей варіант, потім передумала, потім там стала змінюватися влада, і попередня влада дійсно не хотіла обговорювати це питання, точніше, обговорювала його так, що практично це дорівнювало нулю", - сказала Кожин.

"Я дуже сподіваюся, що разом з тією величезною низкою питань, які накопичилися у наших відносинах, які почали серйозно розв`язуватися, у найближчому майбутньому буде вирішене і це питання", - додав він.

Кожин вважає, що Президент Росії Дмитро Медведєв, який перебуває з візитом у Києві, обговорюватиме це питання з президентом України Віктором Януковичем.

"Сподіваюся, що юридично він одержить дозвіл у найближчий час", - сказав керуючий справами Президента РФ.

"Я вже відповів – тут немає поля для компромісу, тому що Росія взяла на себе величезний борг і взяла у найважчі часи, і ми все виплатили. Тому потрібно просто виконати всі домовленості і угоди, які свого часу було прийнято, досягнуто, і всі з ними погодилися", - підкреслив Кожин.

9 квітня 2009 року Кожин повідомив, що суперечка щодо колишньої власності СРСР за кордоном з Україною знаходиться у безвиході.

Раніше, 26 лютого 2009 року, Кожин заявляв, що Україна безпідставно претендує на власність колишнього СРСР за кордоном: на "дуже велику" кількість спірних об`єктів, зокрема, в Японії і у ряді європейських країн.

2 березня 2009 року керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич констатував, що Росія ігнорує майнові права України на власність колишнього СРСР за кордоном. Він відзначив, що одним з перших міжнародних багатосторонніх договорів України, укладених з державами - учасницями СНД, став договір про правонаступництво щодо державного боргу і активів колишнього СРСР від 4 грудня 1991 року. Частка України у загальній сумі активів і пасивів, до яких належить і власність колишнього СРСР за кордоном, становить понад 16%.

6 квітня 2010 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія вже розплатилася по всіх боргах, зокрема 14 млрд. дол. бути заплачено в рахунок боргів України у боргу Радянського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче, щоб Янукович повернув їй власність СРСР за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути