субота, 20 квітня 2013 01:15

Рішення про помилування Тимошенко залежить виключно від Януковича - Власенко

Рішення про помилування Тимошенко залежить виключно від Януковича - Власенко
Фото: segodnya.ua

Рішення президента Віктора Януковича з питання помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко може відрізнятися від рішення комісії при президентові України з питань помилування, стверджує захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.

"Комісія - лише дорадчий орган при президентові, а президент може не виконати її рекомендацію", - сказав Власенко увечері в п'ятницю в ефірі 5 каналу.

На його думку, рішення про помилування Тимошенко залежить виключно від Януковича.

"Якщо буде бажання Віктора Януковича, щоб він не говорив з екранів телевізорів, рішення про помилування Юлії Тимошенко буде прийнято за 5 хвилин. Право на помилування визначено підпунктом 27 ст.106 Конституції України. Згідно з Конституцією це право необмежено. Всі обмеження, які встановлені - встановлені самим президентом для себе його указом. Але навіть у цьому указі немає того, що говорив до цього дня Янукович, що нібито (щоб прийняти рішення про помилування - ІФ) потрібно дочекатися закінчення всіх виробництв, - це не так", - сказав Власенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звернення депутаток про помилування Тимошенко передано до комісії при Януковичу

Як повідомлялося, у п'ятницю, звернення жінок-депутатів з проханням про помилування екс-міністра Юлії Тимошенко передано до комісії при президентові України з питань помилування. Відповідне клопотання підписали понад 20 народних депутатів-жінок, зокрема, Лілія Гриневич, Людмила Денисова, Олександра Кужель, Ірина Луценко, Марія Матіос. Клопотання передали 18 квітня Януковичу.

За весь час перебування Тимошенко у в'язниці Януковичу було спрямовано понад 100 різних клопотань про її помилування.

10 квітня 2013 Українська Гельсінська спілка з прав людини звернувся до президента з клопотанням про помилування Тимошенко, у квітні 2012 року - глави християнських церков. У березні 2012 року з аналогічним клопотанням до Януковича звернулися Герої України, представники української інтелігенції, письменники, митці, науковці та видатні громадські та політичні діячі. Крім того, під вимогою до Януковича звільнити Тимошенко підписалися більше 20 тисяч громадян України.

11 жовтня 2011 Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проблема Тимошенко" формує фундаментальну загрозу для України - Гавриш

Як відомо, процедура помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка зайняла менше 2 діб. 5 квітня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до президента про помилування, а вже 6 квітня комісія при президентові запропонувала главі держави помилувати засудженого. Вранці 7 квітня Луценко вийшов на волю.

У той же час, омбудсмен Лутковська заявила, що вважає передчасним звернення до президента України з проханням помилувати Тимошенко, оскільки відносно неї ще не завершені судові процеси.

11 квітня в Миколаєві Янукович назвав неможливим помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, поки йдуть суди над нею.

В даний час у суді перебуває справа щодо фінансових порушень корпорації "Єдині енергетичні системи України", яку свого часу очолювала Тимошенко.

Крім того, 18 січня 2013 року на брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, а Тимошенко вручено повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренко.

Зараз ви читаєте новину «Рішення про помилування Тимошенко залежить виключно від Януковича - Власенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути