неділя, 15 вересня 2013 21:44

Спецтема: Росія проти України: нова "холодна війна"

РФ розробила проти України "спецоперацію" — експерт

РФ розробила проти України "спецоперацію" — експерт
Юрій Костюченко. Фото: www.day.kiev.ua

Українці є свідками "спецоперації" Росії проти України, яка полягає у примусі нашої держави до партнерства.

Таку думку в ефірі радіо "Свобода" висловив експерт з питань безпеки Юрій Костюченко.

На переконання Костюченка, рівень загроз для України є незначним, якщо опиратися на методи оцінки військово-політичних ризиків.

Водночас, на його думку, треба ще врахувати той факт, що розпочата Росією кампанія "примусу до партнерства" планується і розвивається у термінах "спецоперації".

"На мій погляд, ситуація у відносинах з Росією зараз змінилася порівняно із минулими роками. І через зміну зовнішньополітичної обстановки, і через зміни української політики, і внаслідок деградації системи управління в Росії", - зазначив експерт.

Разом з тим він наголосив, що в умовах політики "м'якого впливу" завжди існує загроза кризового розв'язання конфліктних ситуацій, тобто реалізації силового сценарію.

"Ми є свідками спецоперації "примусу до партнерства". І тут є декілька проблем. Зокрема, проблемою реалізації цілей спецоперації для російської сторони є відсутність об'єктів, на які здійснюється активний вплив. Тому ми і є свідками дещо хаотичного, хоча і, без сумніву, цілеспрямованого пошуку рішення", - підкреслив Костюченко.

В якості прикладу експерт назвав селективний тиск Росії на великий український бізнес через торговельні війни, також немотивовані політичні заяви російських чиновників.

"Основне завдання – блокування європейських прагнень України, що розглядаються як загроза для збереження регіонального статусу Росії. Всі ці дії – частина стратегії впливу", – пояснив Костюченко.

Зараз ви читаєте новину «РФ розробила проти України "спецоперацію" — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

171

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути