понеділок, 20 травня 2013 17:36

"Регіони" збирали "антифашистів" по всій країні, а у Києві боролися із сексменшинами - топ-мітинги тижня
10

Минулого тижня, з 13 по 19 травня, Україною прокотилася хвиля "антифашистських" мітингів, організованих Партією регіонів. Характерним для всіх них стало те, що зазвичай люди не могли пояснити, чому саме вони прийшли на ці мітинги і яка їхня мета.

Крім того, опозиція також провела і свій фінальний мітинг в рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". Однак паралельні акції влади та опозиційних сил не стали єдиними проявами протестних настроїв у країни. Протестувати виходили і проти сексменшин, і проти "шоколадного" мера.

13 травня, Київ

Під Київським окружним адміністративним судом у столиці відбувся мітинг прихильників незареєстрованого кандидата у мери міста Василькова, що на Київщині, Валерія Поповича.

Мітингувальники вимагали зареєструвати Поповича кандидатом, бо, на їхню думку, відмову суду в його реєстрації є незаконною. Переважно це люди похилого віку. Вони тримали прапори з написом "Об'єднання Богдана Хмельницького" та зображенням рук за гратами, прапори і плакати: "Нечесна реєстрація - фальшиві вибори!", "Васильків - за чесну конкуренцію!", "Родичі чинуш - геть із перегонів!", "Поверніть Поповичу право участі у виборах!", "Королевська - зрадила Васильків!" тощо.

Також мітингувальники провели перфоманс, яким показали "сліпих" суддів, що беруть до уваги не документи, а гроші. Так, одна з учасниць одягнула мантію судді, а на очі пов'язала червону пов'язку. Кілька інших учасників, які представляли зацікавлену сторону, дали "судді" гроші, після чого вона погодилася взяти фіктивні документи.

 

14 травня, Київ

Кілька десятків людей зібралися під Верховною Радою, протестуючи проти "узаконення" гомосексуалізму. Вони стали на протилежній стороні від будівлі парламенту. Більшість мітингувальників - люди похилого віку. Вони запевнили, що є християнами і борються за сімейні цінності. Мітингувальники скандували "Ні гомосексуалізму!", "Ганьба депутатам!", "Ми принесли мітли, щоб очистити Україну!", "Ні законопроекту 2342!" тощо.

Протестувальники також тримали плакати "Захистимо наших дітей від педофілів", "Будуй сильну сім'ю!", "Геть законопроект 2342! Захистимо сім'ю та дітей!", "Усі закони повинні прийматися через народне обговорення" та інші.

Законопроект №2342 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискредитації в Україні" мало бути розглянуто 14 травня у парламенті. Як пояснюють мітингувальники, цей законопроект вводить кримінальну відповідальність за прояви дискримінації до сексуальних меншин. Однак його розгляд було відкладено.

 

14 травня, Ужгород

Пройшов один із серії "антифашистських" мітингів, організованих Партією регіонів. Як запевнили очевидці, працівників мерії Ужгорода централізовано привезли на цей антифашистський мітинг "регіоналів".

О 12:40 чиновників за списками "грузили" в автобуси на політичну акцію партії влади, повідомляли місцеві ЗМІ. Три автобуси підігнали під мерію з вулиці Уральської. Втім заповнили лише півтора з них.

"Антифашистський мітинг" було проведено в Ужгороді о 13:00 вівторка біля готелю "Закарпаття", що на площі Кирила та Мефодія. Ініціатори мітингів стверджували, що "неонацизм", "фашизм", "оскаженілий націоналізм" – актуальні прояви для України.

15 травня, Житомир

У Житомирі на антифашистський мітинг прийшло кілька десятків людей. Місцева влада запевнила, що всі прийшли добровільно. "Якщо людина тут стоїть, і каже, що його примусили, то він може піти. Це його право", - розповів мер міста Володимир Дебой.

Того ж дня "антифашистький" захід було проведено і в Кіровограді.

15 травня, Вінниця

15 травня близько 17-ї години на площі Стуса у Вінниці розпочався антифашистський марш. Навкруги майоріли прапори із символікою Партії регіонів. В різних кінцях площі хлопці і дівчата тримали транспаранти "Фашизм – чума 21 століття", "Вінничани за європейське майбутнє без фашизму!", "Скажемо фашизму "ні!", "Україну з фашизмом в Європі не чекають!", "Партія регіонів захистить пам'ять про велику Перемогу!", "Ні" викривленню історії!" тощо. За пару годин мітингувальники розійшлися.

 

15 травня, Київ

Під центральним офісом партії "Батьківщина" у Києві зібралися з десяток активістів громадської організації "Відсіч". Вони прийшли переконати опозицію не висувати на виборах мера Києва як єдиного кандидата народного депутата та бізнесмена Петра Порошенка.

Молоді люди розгорнули плакати: "Навіщо опозиції брехливий мер?", "Порошенко змінює погляди, як обгортки", "Щоб отримати посаду, слід підмазать шоколадом", "Опозиція продалася за шоколадку?" тощо.

Один з активістів перевдягнувся у коричневий костюм кролика. На шиї у нього — великий золотистий бант, на голові — тканева маска з вухами і сіточками на місці очей, на руках — коричневі рукавички. На спині — прикріплений папірець із написом "Хочу бути мером". Він ходив між людей і роздавав цукерки та шоколадки фірми "Рошен", примовляючи, аби його обрали мером Києва. Активітси також передали в штаб "Батьківщини" звернення,в якому закликали не оголошувати Порошенка єдиним кандидатом. Такі самі акції вони провели і під офісами УДАРу та "Свободи".

 

16 травня, Одеса

В Одесі традиційно вже пройшов "антифашистський" мітинг Партії регіонів. У ньому взяли участь переважно привезені автобусами з області діти шкільного віку, пенсіонери і зігнані двірники. Більшість із них не могли пояснити, чому присвячений мітинг і хода. Деякі з учасників акції чесно зізналися, що прийшли за 50-100 грн. Одна з учасниць заявила, що вона "бореться проти антифашистських рухів".

 

16 травня, Сімферополь

У Сімферополі в рамках Всеукраїнської вахти пам'яті "Пишаємося Великою Перемогою!" пройшов Всекримський антифашистський мітинг..На центральній площі Сімферополя зібралося 20 тисяч осіб від Партії регіонів, представників Компартії України, партії "Руська єдність", "Союз", щоб засудити будь-які спроби відродити фашизм і переписати історію Великої Вітчизняної війни.

Мітингувальники тримали в руках гасла: "ВО "Свобода" — загроза миру в Україні!", "Крим не зрадить пам'яті полеглих!". Під час мітингу було спалено опудало народного депутата від партії ВО "Свобода" Ірини Фаріон.

 

17 травня, Донецьк

Під радянську пісню "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой!" почали збиратися учасники мітингу антифашистів в Донецьку. Відповідальні за явку вже о 16.00 чекали своїх учасників в обумовлених місцях з прапорами ПР і табличками, що вказують на приналежність до того, чи іншого району. Жителів райцентрів звозили в Донецьк автобусами. Для проїзду потрібний був спецпропуск, рух у центрі міста для тролейбусів було закрито. Серед учасників мітингу були і діти.

 

У цей же день "антифашистський" мітинг пройшов і у Харкові.

17 травня, Черкаси

У Черкасах відбулося перше судове засідання у справі Сергія Одарича про визнання протиправним та скасування рішення про дострокове припинення повноважень міського голови. Із самого ранку під стінами Соснівського районного суду зібралися прихильники і противники колишньої мера. Люди продовжили стояти до кінця короткого судового засідання. Прихильники Одарича скандувати "Тулуба геть!". За півгодини і ті, і ті розійшлися.

 

18 травня, Київ

Від музею Великої вітчизняної війни до Європейської площі маршем пройшли десятки тисяч людей. Партія регіонів на свій "антифашистський марш" під назвою "В Європу — без фашизму" звезла людей з усіх регіонів. За даними МВС, у заході брали участь 45 тисяч людей.

Від музею до ВВВ до Європейської площі люди йшли півтори години. Натовп розтягнувся на всю проїжджу частину. Перекривши таким чином рух транспорту. Однак переважно люди так і не могли пояснити — яка мета маршу та і, власне, що таке "антифашизм". Розповідали, що з участь у марші їм платять 200 гривень.

Завершився захід мітингом: виступами нардепів, ветеранів та невеликим концертом.

 

18 травня, Київ

Три опозиційні сили - "Батьківщина", "Свобода" та УДАР провели фінальний мітинг в рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". Колона зібралася на Європейській площі і пройшла у бік Майдану. Очолювали її - лідери опозиційних фракцій Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.

Колона дійшла до Софіївської площі, де навпроти пам'ятника Богдану Хмельницькому було встановлено сцену. Кілька хвилин перед тим, Антифашистський марш залишила сотня молодих чоловіків спортивної статури. Побігли на порятунок БТРу, яка перешкоджала руху опозиційної колони на вул. Великій Житомирській: нардепи -"свободівці" разом з однопартійцями вибили цеглинами у машині вікна. "Антифашисти" почали кидати в колону опозиціонерів пляшками та камінням. Зав'язалась бійка. За кілька хвилин вулицю заповнили кілька сотень "беркутівців". Опонентів розділили й опозиціонери пішли назад до сцени.

Там годину проходив мітинг. Врешті Яценюк, Кличко та Тягнибок підписали Декларацію про координацію дій в боротьбі з режимом Януковича. Після цього мітингувальники потроху розійшлися.

 

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" збирали "антифашистів" по всій країні, а у Києві боролися із сексменшинами - топ-мітинги тижня ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути