вівторок, 31 липня 2012 13:52

"Регіонали" можуть завести у Раду більше 200 нардепів - Фесенко

"Регіонали" можуть завести у Раду більше 200 нардепів - Фесенко
Фесенко пояснив, чому у списку "регіоналів" немає Богатирьової, і що там робить Повалій. Фото: podrobnosti.ua

Перша п'ятірка "Регіонів" - це відображення партійної ієрархії. Ключовою постаттю у формуванні виборчого списку був секретар РНБО Андрій Клюєв, вважає політолог 53-річний Володимир Фесенко:

- Однак враховували побажання головної людини - президента. Перша людина - Янукович, але він не може ні очолювати партію, ні брати участь у парламентських виборах. Тому номер один - офіційний її керівник прем'єр Азаров. Третій - його заступник, колишній керівник "Сильної України" Тігіпко, який приєднався й отримав відплату. А от четвертий Андрій Клюєв - перша людина за впливовістю на виборчу кампанію. За статусом він поступається Азарову, але його реальний політичний вплив дуже великий. "Регіонали" називають його "улюбленець партії". Клюєв вирішив закріпити такий свій авторитет місцем у першій п'ятірці. Для Олександра Єфремова п'ята позиція - це певне підвищення статусу. Він очолює парламентську фракцію, наполегливо працював на рідну партію, зокрема під час мовного конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балога розповів, як боротиметься зі "станком для штамповки відсталих законів"

Як на другому місці у списку опинилася співачка Таїсія Повалій? Вона додасть рейтингу "регіоналам"?

- Це політтехнологічна традиція - у першій п'ятірці має бути жінка.  Так склалося, що політика - це чоловіча справа, то треба, щоб була жінка. Насправді наявність відомих людей у списку не вирішує великих рейтингових завдань. Раніше використовували таких поважних і знаних осіб, як Софія Ротару, Ада Роговцева, але це суттєво не впливало на рейтинг. Кілька разів партійні списки з відомими людьми програвали і не долали прохідного бар'єра. Люди голосують з інших мотивів. Це така традиція і демонстрація поваги до жінок. Треба пам'ятати, що Повалій засвідчила відданість Януковичу і Партії регіонів навіть у складні для них часи.

Чому не останні за впливом у партії жінки, як Ганна Герман, Олена Бондаренко та Інна Богословська, отримали 13-те, 47-ме та 60-те місця?

- Коли йдеться про другу десятку, то це не так принципово. Головне - бути у прохідній частині списку. Якби вибори відбулися до книжкового скандалу з плагіатом Януковича, за що відповідала Герман, то вона могла б опинитися в першій п'ятірці.

Як пояснити відсутність у списку "Регіонів" віце-прем'єра Раїси Богатирьової?

- Впливові "регіонали" розповідають: їй не можуть вибачити того, що вона, нехай і за дорученням авторитетних осіб, перейшла до команди Ющенка. Богатирьову не хочуть повертати в рідну партію, хоча вона свого часу була однією з ключових фігур.

Також у списку немає глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Він раніше був у списку Партії регіонів, але все ж таки там є не зовсім своєю людиною. Він більше адміністратор. Є люди, які засновували партію, і впливали на цей проект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Список Партії регіонів до парламенту - 150 прізвищ

Сергій Тігіпко як заступник керівника партії зазначав, що Юрія Іванющенка, відомого як "Юра Єнакіївський", у списку взагалі не буде. А виявилося, що він іде 24-м.

- Це ознака того, що не Тігіпко складав виборчі списки. Найімовірніше, у першому варіанті списку Іванющенка не було, але в остаточному він вирішив це питання. Або через президента, або Клюєва. Для Іванющенка потрібно було продемонструвати, що він залишається людиною президента, що він не перекреслений. Якби його не було в списку - все, це втрата поваги людини, до якої раніше на цирлах підходили. Це могло негативно проявитися у бізнесових справах.

Як вийшло, що у списку Партії регіонів опинилися троє помітних партійців Литвина - Ігор Шаров, Катерина Ващук та Олег Зарубінський?

- Це свідчення того, що Партія регіонів поступово поглинає своїх союзників. Раніше це відбувалося рейтингово, вона їх просто "з'їдала".Це ознака занепаду партії Литвина. Вона перестає бути серйозним гравцем на політичній арені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко та Луценко у списку опозиції відіграють символічну роль - політолог

Скільки Партія регіонів здатна завести депутатів до парламенту?

- Орієнтуються на 30 відсотків, про що казав Тігіпко. Це достатньо реалістична мета. Якщо середня величина 25 відсотків - то прохідна частина 75 мандатів, якщо 30 відсотків - близько 90.

Скільки своїх мажоритарників і тих, що йдуть за домовленістю з Партією регіонів можуть зайти в Раду?

- Значна частина відомих "регіоналів" йтимуть через мажоритарні округи. Взяти вони можуть близько третини (75 мандатів - gazeta.ua). Але за своїми внутрішніми планами націлені  на половину - 112 депутатів. Деякі кандидати вже зараз дають обіцянки співпрацювати з Партією регіонів після виборів, для них позапартійний статус - лише тактичний прийом. Це також резерв "регіоналів" при формуванні парламентської більшості.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" можуть завести у Раду більше 200 нардепів - Фесенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути