пʼятниця, 01 лютого 2013 13:38

Рахункова палата виявила в закупівлях на Євро-2012 порушень на 19 млрд

Рахункова палата виявила в закупівлях на Євро-2012 порушень на 19 млрд
Закупівлі Нацагентства з питань Євро-2012 були підконтрольні Борису Колеснікову. Фото: kobzar.at.ua

Нацагентство з питань Євро-2012 в 2011-2012 роках погодило 304 закупки, проведені за неконкурентною процедурою "в одного учасника", на загальну суму 18,8 млрд грн.

При цьому державні кошти, в основному, використовувалися непрозоро, неефективно і безконтрольно. Про це повідомила Рахункова палата у звіті про стан державних закупівель. Витяг із цього звіту було надано у відповідь на запит народного депутата Павла Петренка ("Батьківщина").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наступним після Коломойського може бути Фірташ. У політиці немає поняття "свій назавжди"

У 2011 році Нацагентство погодило 230 закупівель на 14 557 700 тисяч грн. У першому півріччі 2012 року - 74 закупки 4 297 200 тисяч грн. і 590 тис. євро.

"Встановлено, що по одній узгодженій Агентством процедурі застосувалась закупівля в одного учасника всупереч статті 5-1 Закону України" Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні "не було надано належного обгрунтування та вивчення ситуації на ринку", - вказує Рахункова палата.

"Агентство не вивчало питань вибору замовниками процедури застосування закупівлі в одного учасника, відбору учасників закупівель, встановлення сум договорів цих закупівель та наявності належного обгрунтування", - повідомили в Рахунковій палаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніков спихнув глючні "Хюндаі" на "папірєдніків"

Рахункова палата підконтрольна Верховній Раді на відміну від Держфінінспекції, яка контролюється Кабінетом міністрів.

Нацгентство з питань Євро-2012 входило в сферу управління віце-прем'єра Бориса Колеснікова, який після парламентських виборів став народним депутатом від Партії регіонів і був звільнений з уряду.

Проводити закупівлі в рамках підготовки до Євро-2012 без проведення конкурентних процедур дозволило уряд Юлії Тимошенко у 2009 році. У 2010 році уряд Миколи Азарова добилося рішення парламенту, яким було на рівні закону закріплено право не проводити "єврофутбольні" тендери.

Зараз ви читаєте новину «Рахункова палата виявила в закупівлях на Євро-2012 порушень на 19 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути