вівторок, 03 вересня 2013 12:20

Радник Путіна розповів, чим може "обернутися" для України угода з ЄС

Радник Путіна розповів, чим може "обернутися" для України угода з ЄС
Фото: kommersant.ua

Радник президента РФ з питань розвитку інтеграції в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусії і Казахстану Сергій Глазьєв заявив, що Україна, з підписанням угоди про асоціацію з ЄС, втрачає самостійність і перестає бути для Росії "не просто стратегічним, але навіть повноцінним партнером".

Про це сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант- Україна".

"Меморандум з Україною припускає, що вона може отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі (ЄЕС). Цей союз передбачається створити у 2015 році, але поки відповідного договору немає - ми ще не приступили до процедури внутрішньодержавних погоджень. Тому рано говорити, в якому вигляді цей статус буде наданий Україні", - підкреслив він.

Крім того, політик додав, що "зараз передбачається такий підхід: статус спостерігача надається партнерам, які збираються приєднатися до ЄЕС".

"Але якщо Київ підпише угоду про асоціацію з Євросоюзом, це перекреслить саму можливість його вступу в МС, Єдиний економічний простір або ЄЕС. У такому разі підстави для надання Україні статусу спостерігача зникають. Адже згідно з текстом СА, всі ті функції, які ми передали органам Митного союзу, Україна передає під юрисдикцію ЄС, і рішення по них будуть прийматися радою асоціації та підвідомчими йому органами", - зазначив Глазьєв.

Відповідаючи на зауваження, що у України таким чином матиме половину голосів, він зауважив: "Він (ЄС - ред.) не дозволить Україні відступити від тих зобов'язань, які вона бере на себе при підписанні СА".

"В угоді написано, що Україна приймає технічні регламенти ЄС, скасовує мита при торгівлі з ЄС, приймає його норми санітарного та фітосанітарного контролю. Тобто все те, що Росія, Білорусія і Казахстан передали до Митного союзу, Україна буде реалізовувати під контролем Брюсселя на підставі європейських директив. Крім того, в десятці статей СА Україна зобов'язується не вносити в своє законодавство зміни, які суперечили б цій угоді, тобто вона повинна буде погоджувати з Брюсселем свої закони. Якщо підсумувати все це, то Україна з підписанням СА втрачає самостійність і перестає бути для нас не просто стратегічним, але навіть повноцінним партнером", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Радник Путіна розповів, чим може "обернутися" для України угода з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

164

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути