пʼятниця, 30 серпня 2013 18:11

Автора "Кінця історії" розчарувала ситуація з демократією в Україні

Автора "Кінця історії" розчарувала ситуація з демократією в Україні
Френсіс Фукуяма. Фото: ahlalbayt.ru

В Україні становище з демократією викликає найбільше розчарування.

Про це в інтерв'ю Радіо свобода розказав культовий американський політолог і філософ, автор книжки "Кінець історії і остання людина" Френсіс Фукуяма.

"Україна ж викликає особливе розчарування (серед країн Східної Європи -Gazeta.ua). Я думав, що у 2005 році Україна мала шанс стати справжньою демократією", - сказав філософ.

Також Фукуяма зауважив, що занепад розвитку демократії пов'язаний, в першу чергу, із обранням Віктора Януковича президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС на саміті "великої двадцятки" буде мовчати про тиск Росії на Україну - джерело

"Але президент Янукович після його обрання демонструє, що йому досі властиві авторитарні інстинкти. Тому, думаю, більшість тенденцій у цьому регіоні несприятливі для демократії", - сказав він.

Окрім цього Фукуяма назвав кілька причин виникнення ситуації, що склалася.

"Я думаю, причин кілька. Перша – це те, що самі спроби встановити демократію на цій території (пострадянській -Gazeta.ua) були дуже хаотичні. Демократичні сили не змогли об'єднатися і наробили помилок. Так вийшло з помаранчевою коаліцією в Україні, яка була внутрішньо роз'єднана і мало зробила у сфері управління країною", - сказав філософ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Євросоюзі чекають на "приємний сюрприз по Тимошенко" - посол ЄС

Також Фукуяма додав: "Але ще глибша проблема – це відсутність ґрунтовних інститутів. Це триває ще з радянських часів, коли не було політичних партій, громадянського суспільства, або ж воно було дуже слабке. І все це в умовах дуже сильної і репресивної держави, яка не здатна при цьому обслуговувати інтереси своїх громадян, загрузла в корупції і не підкоряється законам. Процес становлення цих інститутів дуже непростий і вимагає тривалого часу".

Зараз ви читаєте новину «Автора "Кінця історії" розчарувала ситуація з демократією в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути