четвер, 02 червня 2016 13:24

Рада змінила Конституцію в частині правосуддя

Верховна Рада підтримала президентський проект змін до Конституції щодо правосуддя.

"За" проголосували 335 депутатів.

 
"Це перемога", - заявив присутній у залі президент Петро Порошенко.
 
 

Зміни підвищують віковий ценз для заняття посади судді – ним може бути громадянин України не молодший 30 років (раніше – не молодше 25). Як і раніше, суддею можна буде працювати до 65 років. Крім того, збільшено стаж роботи у сфері права, необхідний для призначення на посаду. Тепер це п'ять років (було – три). Також в Основному законі немає вимоги про те, що претендент на посаду судді має не менше ніж 10 років проживати в Україні.

Замість Вищої ради юстиції в Україні з'явиться Вища рада правосуддя, повноваження якого будуть ширшими, ніж у ВРЮ. Вона звільнятиме суддю з посади та буде переводити до іншого суду, давати згоду на затримання чи арешт судді, а також тимчасово відстороняти суддю від здійснення правосуддя. Також прописаний порядок формування Вищої ради правосуддя, що складатиметься з 21 члена.

Призначає суддю на посаду президент за поданням Вищої ради правосуддя. Згідно зі змінами до Основного закону, будь-яка особа може подати конституційну скаргу до Конституційного суду, якщо вважає, що остаточне судове рішення у її справі суперечить Конституції держави.

Із Конституції вилучили норми, передбачені наглядовою функцією прокуратури.

Зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, наступного за днем публікації відповідного до закону. Водночас положення про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду стане чинним через три роки.

Нагадаємо, 2 лютого Верховна Рада у першому читанні схвалила президентські зміни до Конституції в частині правосуддя. Тоді "за" проголосували 244 депутати.

Зараз ви читаєте новину «Рада змінила Конституцію в частині правосуддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути