середа, 05 квітня 2023 05:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін знову погрожує Україні ядерною зброєю: в ISW пояснили причини

Путін знову погрожує Україні ядерною зброєю: в ISW пояснили причини
РФ знову погрожує Україні ядерною зброєю. Фото: Лівий берег

Кремль намагається використати ядерні погрози, щоб стримати західну військову допомогу Києву перед контрнаступом Збройних сил України.

Ризик ядерної ескалації залишається надзвичайно низьким. Розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі навряд чи вплине на реалії бойових дій в Україні, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Окрім цього, розгорнута Кремлем ядерна зброя в Білорусі майже напевно залишиться під контролем російського персоналу, який постійно там дислокується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клінтон шкодує, що обеззброїв українців

В Інституті звернули увагу, що 4 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу виправдовував рішення розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі, звинувачуючи НАТО в активізації бойової підготовки та розвідки біля кордонів.

"Шойгу посилив наявні російські ядерні загрози, заявивши, що Білорусь має ядерні штурмовики та ядерні ракети "Іскандер-М" і додав, що 3 квітня білоруські ракетні війська розпочали навчання роботі з комплексами "Іскандер-М", зокрема із застосуванням тактичної ядерної зброї", – мовиться у звіті.

Виступи Шойгу не містять нових даних щодо білоруських навчань і є частиною інформаційної операції.

"Пожвавлення риторики ядерного шантажу Шойгу збігається з приєднанням Фінляндії до НАТО та новим пакетом допомоги Україні від США", – наголосили фахівці.

25 березня президент РФ Володимир Путін повідомив, що планує розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю. Своє рішення він аргументував тим, що Велика Британія передасть Україні боєприпаси зі збідненим ураном. Захід включно з НАТО засудив цей крок Путіна як "небезпечний і безвідповідальний".

Погоджуючись на розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі, Мінськ нібито вживає "вимушених дій у відповідь" щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності, заявило МЗС Білорусі.

Російський посол у Мінську Борис Гризлов уточнив, що ядерну тактичну зброю у Білорусі буде розміщено біля кордону з Польщею. До 1 липня підготують сховище для неї.

Зараз ви читаєте новину «Путін знову погрожує Україні ядерною зброєю: в ISW пояснили причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути