середа, 22 січня 2014 18:40

"Президент має щодня проводити переговори. У нього не повинно бути інших справ" - екс-мер Черкас

"Президент має щодня проводити переговори. У нього не повинно бути інших справ" - екс-мер Черкас

Якщо не почнуться переговори у Верховній Раді, країні загрожує громадянська війна. Про це розповів Gazeta.ua колишній мер Черкас Сергій Одарич. Він вбачає два сценарії розвитку подій - мирні переговори ініційовані опозиційними депутатами або ж народ відвойовуватиме свої права силою.

"Виходів є два. Перший - переговори і робота в парламенті. Треба скликати депутатів на позачергову сесію, шукати варіанти виходу з ситуації. При цьому не займатися популістськими речами. На зразок, блокування трибун, бійки, блокування спікера у кабінеті. Враховуючи, те що провладна частина інертна і безініціативна, то цю пропозицію має внести опозиція. Опозиційним депутатам треба зрозуміти, що їхнє місце не на сцені Майдану, не на барикадах. Там вони нічим допомогти не можуть. Поняття "депутатської недоторканості" умовне, воно не захистить ні від кийків, ні від куль. На відміну від інших громадян, вони мають повноваження у парламенті. Опозиція має скликати позачергове засідання, не зважаючи на ніч, вихідні, і працювати стільки - скільки потрібно", - заявив Сергій Одарич.

Другий варіант, за словами Одарича, якщо не вдасться досягти миру, буде громадянська війна.

"Я не знаю жодної людини, яка сказала би "Народе, озброюйся. Я вас поведу знищувати інших громадян". Це неприпустимий шлях. Тому розв'язка тільки у парламенті".

У ситуації, що склалася, екс-мер вважає відповідальною владу:

"Ситуацію спровокувала байдужість влади. Вона має врахувати різні позиції. Люди вийшли на Майдан, щоб мирно продемонструвати, що не все гаразд, що треба щось міняти. А отримали повне ігнорування півтора місяці. Звичайно, це обурює. Коли мирне стояння не привертає уваги, люди починають діяти по-іншому. Влада мала реагувати з першого дня".

Бойове протистояння може зупинити президент Янукович, вважає Одарич:

"Cтворити тимчасовий уряд, як пропонує Луценко - неможливо у нашій країні. Це буде лише у випадку, коли не вдасться піти мирним шляхом. Президент має щодня проводити переговори. У нього не повинно бути немає ніяких інших справ крім порятунку і захисту життя людей. Сьогодні ми маємо кілька загиблих. Без втручання президента щодня гинутиме більше людей".

Зараз ви читаєте новину «"Президент має щодня проводити переговори. У нього не повинно бути інших справ" - екс-мер Черкас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути