четвер, 05 липня 2012 13:55

Спецтема: Боротьба за "мову"

Повернути Литвина "Регіонам" допоможе тільки переголосування "мов" - політолог

Повернути Литвина "Регіонам" допоможе тільки переголосування "мов" - політолог
Анатолій Луценко каже, що зміною регламенту влада тисне на Литвина. Фото: polittech.org

Скоріше за все, Верховна Рада цього скликання не отримає нового голову.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив політолог Анатолій Луценко, коментуючи ситуацію навколо відставки Володимира Литвина та можливого обрання нового голови парламенту.

Експерт впевнений, що зміна більшістю регламенту Ради для спрощення обрання нового голови, це ніщо інше, як політична гра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герман про мовний закон: "Немає ніяких причин для паніки"

"Це просто один з елементів тиску на Литвина, але це ніякої юридичної сили не має без підпису спікера. Як і більшість того, що вони приймали — про процедуру голосування і так далі", - заявив Луценко.

Також він додав, що у влади в цій ситуації є тільки один вихід, якщо вони хочуть, щоб мовний закон вступив у силу. Адже без підпису Литвина він просто не дійсний.

"Є дві позиції: перша — якщо логіку буде диктувати виключно передвиборча ситуація, то відсутність голови Верховної Ради затягнеться до виборів. Якщо логіку буде диктувати скажімо, намагання "Регіонів" повернути Литвина у свій сценарій, у свою футбольну команду, то тоді вони будуть шукати механізми його повернення. Єдиним можливим механізмом може біти тільки голосування закону з поправками", - наголосив експерт.

Це хороша можливість і для влади, і для Литвина, каже Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин і Томенко подали у відставку

"Це той сценарій, який би давав можливість і для Литвина зберегти обличчя, для тих, хто з ним йде, і для регіоналів. Бо в нього є мажоритарники, які збираються балотуватися по Волині, Житомирщині - навіть сама Кіровоградська область, якщо не рахувати місто, категорично негативно налаштована (проти мовного закону — ред.), навіть по телефонних опитуваннях".

На питання про те, чому партійці Литвина проголосували за "мови", він зауважив: "Я переконаний, що вони не голосували, бо їм це не вигідно. Ті заяви, які зробили здається шестеро литвинівців, які відкликали свої голоси, про це свідчать. Тим паче, що є казус Томенка, якого можна багато в чому підозрювати, але не в голосуванні за закон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог: відставка Литвина - це патова ситуація

Також Луценко каже, що Литвин не поставить свій підпис під зміною регламенту, щоб депутати могли обрати нового голову.

"Він може підписати це тільки після мовного закону, після того, коли буде розв'язка. Або її не буде знову ж таки. Цей сценарій вигідний багатьом мажоритарникам Партії регіонів, бо покращення не відбулось, а їм треба щось розповідати своїм виборцям. І це доволі непогана електоральна баєчка: "Ми боремся за наш русский язык", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Повернути Литвина "Регіонам" допоможе тільки переголосування "мов" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути