вівторок, 25 вересня 2012 17:24

Потрібно законодавчо забезпечити квоту жінок у парламенті - Кужель

Потрібно законодавчо забезпечити квоту жінок у парламенті  - Кужель
Олександра Кужель каже, що жінки у політиці ніколи не вимагають до себе послаблення. Фото: uainfo.censor.net.ua

В Україні потрібно прийняти закон, яким би обумовлювалася квота на представництво  органах влади іншої статі.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловила депутат Верховної Ради Криму, кандидат у нардепи від "Об'єднаної опозиції" Олександра Кужель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іраку 38% жінок у парламенті, а у нас - 8%: Семенюк-Самсоненко

"Закон дасть можливість показати громаді, що жінки є ефективні. Бо чоловіки забувають, що може статися ситуація, коли у меншості в органах влади будуть вони. Зараз дуже багато активних жінок у громадських організаціях, в охороні здоров'я, у сфері охорони навколишнього середовища", - наголосила Кужель.

На її думку, чоловікам при владі з жінками банально не зручно. Жінки-політики вимагають професійної розмови, рівних можливостей, поваги до себе чоловіків. Чоловіки до цього ніяк не звикнуть. Їдучі у відрядження з жінками, чоловіки не можуть виражатися певною лексикою, якою звикли спілкуватися між собою. З жінкою не поїдеш на охоту, в баню, де вирішуються всі питання. З ними треба бути чемними.

"Я не знаю жодної жінки у політиці, яка б вимагала послаблення до себе тому, що вона жінка. В українській традиції і ментальності жінка завжди вирішувала все в родині. Це йде з Біблії. У Новому заповіті написано "жінка врятує чоловіка". У жінок-політиків немає жіночих питань. Жінка піднімає питання захисту здоров'я інших людей, захисту дітей. Вона не може бути байдужою до поганих доріг, бо по них їздять її діти, її чоловік. Колись була на п'ятому каналі, ведучий Роман Скрипін запитав мене: "А що, в Україні є вже 30 відсотків жінок, готових стати керівниками?" Я уточнила: "Тобто ви упевнені, що 70 відсотків чоловіків, готових керувати, є?" У самому його питанні був закладений конфлікт", - зазначила політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександра Кужель розповіла про новий будинок Януковича

Вона підкреслила, що українським жінкам є чого повчитися у скандинавок. Там жінки ставляться одна до одної з повагою. Ніколи не розмовляють про те, хто з них худий, хто товстий, хто як одягається. Це не прийнято.

"У нас же завжди виникала питання, як жінкам домовитися між собою. У нас існує 100 всеукраїнських об'єднань жінок, які не можуть домовитися і створити одну", - сказала Кужель.

Зараз ви читаєте новину «Потрібно законодавчо забезпечити квоту жінок у парламенті - Кужель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути