Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2013 15:09

"Посада лікаря-хірурга коштує 30 тисяч баксів" - губернатор Тернопілля обурений "подорожчанням" хабарів

"Посада лікаря-хірурга коштує 30 тисяч баксів" - губернатор Тернопілля обурений "подорожчанням" хабарів
За словами Хоптяна, платити "данину" вимагають усі контролюючі структури. Фото: Андрій ЯНОВИЧ

Посаду медсестри у Тернопільській області можна купити за дві тисячі доларів, лікаря-хірурга – 30 тисяч доларів, а за головного лікаря району пропонують 50 тисяч.

Такі розцінки назвав губернатор Тернопільської області Валентин Хоптян, під час спільної наради ОДА з міськрадою Тернополя.

Голова адміністрації критикував хабарництво, яким просякнуті всі сфери життя області. Окремо зазначив, що суми хабарів непомірно ростуть.

"Раніше за посаду медсестри брали дві тисячі доларів. Тепер за таку суму беруть тільки на 0.25 ставки. Хочеш на 0.5 ставки – ще дві тисячі. І так чотири рази. Посада лікаря-хірурга коштує 30 тисяч баксів, а недавно я дізнався, що один аптекар із Тернополя дуже хоче бути головним лікарем Збаража (райцентр на Тернопіллі - Gazeta.ua) – готовий заплатити 50 тисяч", - розповів Хоптян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіньову економіку подолають після 2020 року

За його словами, приближені до лікарів люди відкривають у лікарнях аптеки, і кожен лікар, виписуючи пацієнтам дорогі ліки, скеровує їх у ту чи іншу аптеку.

"Хтось багатіє, а водночас люди, які живуть на грані бідності, мусять купувати за свої гроші для лікарні вату, бинт спирт і шприц", - констатує голова ОДА.

За інформацією керівника області, хабар за здачу прав водія у Тернополі зріс утричі.

"Раніше брали 100 доларів, а тепер беруть 300. А чому 300? Бо ми боремось із хабарництвом, і вони тепер за ризик добирають", - каже губернатор.

Поборами займаються і правоохоронці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кіровограді двох лікарів піймали на хабарі

"Був у нас такий капітан Полковніков Григорій – начальник УБОЗу. Зібрав підприємців у Гусятині, і вимагав у них платити данину. Ну нічого, якщо у когось 8-10 точок продажу. А що робити тим, у кого одна? Вони і так єлє-єлє кінці з кінцями зводять. Поскаржилися мені. Один дзвінок – і капітана не стало", - каже губернатор.

Саме хабарництво і побори не дають економіці області розвиватися, вважає Хоптян. Адже платити "данину" вимагають усі контролюючі структури.

"Якби ж то тільки капітан просив. А то після міліції приходить санстанція, пожарніки, охорона навколишнього середовища. До більших підприємців приходять і кажуть відкрито: "Давай налом три тисячі, бо інакше завтра буде 13 по перерахунку". 1400 суб'єктів підприємницької діяльності працюють в нашій області, але перереєструвалися в інших регіонах України, зі зрозумілих причин. Я вам кажу так – давайте захистимо бізнес від себе. Бізнесмени кажуть відкрито: "Звільніть нас від поборів, і ми включимося в соціальне життя. Дамо і на школу і на парк – бо будемо знати, що це для наших дітей, а не комусь у кишеню. Якщо ми з вами не наведемо порядку, то нас замінять, і наведуть порядок інші люди. Бачу по очах, що більшість присутніх мене підтримує", - звернувся губернатор до начальників структурних підрозділів обладміністрації і міськради.

Зараз ви читаєте новину «"Посада лікаря-хірурга коштує 30 тисяч баксів" - губернатор Тернопілля обурений "подорожчанням" хабарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути