неділя, 29 травня 2016 22:40

Порошенко розповів про деталі та складнощі повернення Савченко

Порошенко розповів про деталі та складнощі повернення Савченко
ukrtime.net

Президент України Петро Порошенко домовився про повернення Надії Савченко додому ще до останньої телефонної розмови у Нормандському форматі.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "Інтер".

"Остання розмова у Нормандському форматі відбувалася саме у цій кімнаті. Левова частина розмови, звичайно, була присвячена розблокуванню діяльності спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, переговорам щодо започаткування озброєної поліцейської місії ОБСЄ, яка має стати на лінії розмежування. Я дійсно підняв питання щодо захисту кримських татар після судового рішення Росії про заборону Меджлісу і після тортур, які здійснюють до кримських татар, і поінформував про досягнення домовленості про звільнення Савченко. Це питання було вирішено трохи раніше", – зазначив президент.

Порошенко додав, що остаточно повірив у повернення української льотчиці лише тоді, коли йому доповіли, що літак із Савченко торкнувся української землі.

"Я остаточно у це повірив, коли оперативний черговий Служби безпеки України мені доповів, що літак з Надею торкнувся землі і Свят (прес-секретар глави держави С.Цеголко – ред.) буквально через 5-6 хвилин набрав мене по телефону. Тоді я вдруге переговорив з Надією і привітав її на українській землі", – наголосив президент.

Порошенко зазначив, що сценарій обміну також обговорювався дуже довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це я втягнув Савченко в політику – Фейгін

"Нам запропонували, щоб ми віддали ГРУшників за 48 годин і лише через 48 годин нам запропонували, щоб ми могли висилати літак за Надією. Всі ці сценарії були відкинуті. В кінці була чітка домовленість, що зліт літаків відбувається синхронно: наш – з Ростова, їх – з одного з аеропортів Києва, і лише після приземлення ми даємо коментарі в пресу".

Президент висловив переконання, що у звільненні Савченко Україні допомагав "весь світ".

Нагадаємо, Надія Савченко повернулась в Україну 25 травня.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко розповів про деталі та складнощі повернення Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути