середа, 02 березня 2016 14:11

Політолог розповів, у що переросла боротьба Сакварелідзе з Шокіним

Політолог розповів, у що переросла боротьба Сакварелідзе з Шокіним
uapress.info

Конфлікт першого заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе з керівництвом ГПУ переріс у боротьбу за інтерес "грузинського десанту". Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

"Боротьба Сакварелідзе проти Шокіна із боротьби за реформу прокуратури перетворилася у боротьбу за інтерес "грузинського десанту". Від Сакварелідзе дуже багато тріскотні, заяв. По-справжньому ефективні з цього десанту кілька осіб. Їх місія якраз полягала, щоб не дати олігархам приватизувати ні прокуратуру, ні МВС. І тут вони виявилися ефективними. Але саме багатослів'я, відсутність справжніх реформістських програм насторожує", - сказав політолог.

За словами експерта, без "політичного земляцтва" грузинські реформатори впливу не матимуть.

"Кожен з тих, хто приїхав з Саакашвілі повинен діяти з огляду на інтерес його політичного проекту. Без політичного земляцтва ніякого впливу ці грузинські призначенці не матимуть", - сказав Цибулько.

Політолог вважає, що йде боротьба за крісло генпрокурора.

"Зрозуміло, що Сакварелідзе не з усіма можливими кандидатами може співіснувати. Хоча він необхідний, як фактор незворотності реформ. Але розуміє - є більше символічною, політичною фігурою. Через що і вдається до такої галасливої риторики", - продовжив експерт.

За словами Цибулька, Генпрокуратура перебуває у "стані очікування".

"Як зірване з місця дерево. Але ще не пересаджене у новий грунт. Все впирається у персону нового генпрокурора. Якщо ця людина буде націлена на реформи, тоді вони будуть швидкими і болісними. Але головне - суспільний образ зміниться. Тут дуже важливо щоб запрацювало Державне бюро розслідувань. Бо найбільший тягар - неспроможність розслідувати злочини проти Майдану. Невміння чи небажання розслідувати корупційні злочини попередньої влади - розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. Фактично ГПУ за весь цей час поводила себе як частина попередньої влади, до якої ще не добралися руки реформаторів", - пояснив він.

Політолог прогнозує, що новий генпрокурор може пропрацювати рік.

"У таких транзитних станах політичні призначенці займаються демонтажем старої системи. А потім на більш тривалий термін наступник створюватиме нову систему. Суспільство хоче щоб демонтаж і створення такої системи відбувалися паралельно. Як це було із поліцією. У будь-якому разі генпрокурор-реформатор буде політичною фігурою. Бо призначення через Верховну Раду поставить його у політичні рамки. Збалансована система протримається рік. Якщо зараз новостворена коаліція вибудує гармонію між інтересами президента і творців цієї коаліції. Щоб завершити усі євроінтеграційні реформи", - зауважив експерт.

Цибулько не виключає, що такими можуть бути "вже фігуруючі у медіа Жебрівський, Луценко, Матіос чи Касько".

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, у що переросла боротьба Сакварелідзе з Шокіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути