середа, 04 вересня 2013 17:43

Підписавши асоціацію з ЄС зможемо елементарно вести діалог з Росією - експерт

Підписавши асоціацію з ЄС зможемо елементарно вести діалог з Росією - експерт
Фото: podrobnosti.ua

Про те, чому Україна лише програє від вступу до Митного союзу, та виграє від асоціації з ЄС розповів Gazeta.ua президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Ми обмежені в експорті у простір Митного союзу, бо Росія встановила високі митні тарифи на імпорт високотехнологічних товарів — машин, електроніки, сировинних продуктів — металу, хімічних виробів, сільськогосподарських і харчових продуктів, - розповів Лановий. - До прикладу, мито на ввезення автомобілів складає 30%. Через це виробники будують власні заводи у Росії. Таких же мит Росія вимагає від Білорусі та Казахстану, як членів Митного Союзу. Це зроблено щоб підтримати внутрішнього виробника".

Лановий переконаний, що при вступі в МС, при скасування мита українська продукція всерівно не зможе конкурувати із російською. "Україна будучи чи не будучи у Європейському Союзі є поза можливостями поставки своїх продуктів у Російську Федерацію. Якщо ж ми вступимо у Митний Союз, то діятимуть єдині внутрішні умови, хоча є один нюанс — РФ виробляє енергетичні ресурси, які продає на внутрішньому ринку за субсидованими цінами. Тому, виробляючи товари у нас витрати будуть удвічі більші, а технології приблизно рівні. Через це не зможемо конкурувати з Росією", - зауважив він.

При цьому, за словами експерта, ЄС також не є чарівною таблеткою. "Якщо увійдемо до ЄС, то змушені будемо шукати нішу, у якій зможемо бути конкурентноспроможними, бо ніхто не створить м'яких санаторних умов для кожної країни. Треба розвиватись, а у теперішній ситуації Україна не розвивається", - стверджує екс-нардеп.

Він переконаний, що гірших стосунків із Росією, ніж у нас є зараз уже не буде. "Гірших відносин зі сторони Росії важко придумати. Вони уже все застосували, все підняли, дискредитували, ввели усі обмеження. Але ми сьогодні одні. Ми не змогли Росії представити свої вимоги, коли вона вступала у Світову організації Торгівлі. Вони сказали "мовчіть" і ми мовчали. А без цих пред'явлень Росія продовжує мати високі імпортні мита. Якщо б ми висловили вимоги, то Росія не вступила б до СОТ без їх виконання. Будучи у співтоваристві з ЄС ми матимемо зовсім іншу позицію. Литва і Польща веде з Росією діалог на рівних, а інколи згори. Росія викручується, але не може нічого вдіяти. Тому тоді ми матимемо можливість хоч елементарно вести діалог з Росією", - констатував Лановий.

Зараз ви читаєте новину «Підписавши асоціацію з ЄС зможемо елементарно вести діалог з Росією - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути